Луксембург прва европска земља која легализира производњу и куповину канабиса

Луксембруг је позвао своје сусједе из Европске уније да ублаже законе везане за опојне дроге након што је министар здравства те државе потврдио планове да постану прва европска држава која ће легализирати производњу и конзумирање канабиса.

BUKA portal / 09. август 2019

- Ове политике, које су тренутно спроводе, а које постоје већ 50 година, очигледно не функционишу. Забраном свега само смо привукли младе људе да то конзумирају. Надам се да ћемо сви имати отворенији став према дрогама - казао је луксембуршки министар Етиенне Сцхнеидер.

Очекује се да ће пунољетни становници те државе моћи куповати канабис у рекреативне сврхе за двије године. Држава ће регулисати производњу и дистрибуцију канабиса.

Крајем године ће бити представљен нацрт закона са више детаља о типовима канабиса који ће бити на продају и начину његовог опорезивања, пише британски Гуардиан.

Сцхнеидер је казао да ће законом највјероватније бити забрањено особама који нису држављани Луксембурга да купују канабис како би се спријечио нарко туризам. Највјероватније ће бити забрањена и производња у приватним кућама.

Малољетници између 12 и 17 година неће бити криминализовани ако буду посједовали пет и мање грама дрога, али ће се за посједовања већих количина новчано кажњавати високим казнама.

Луксембург је већ легализирао употребу канабиса у медицинске сврхе. Посједовање мале количине канабиса у рекреативне сврхе је такођер декриминализирано, али је куповина, продаја и производња за сада нелегална.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.