Мацрон: БиХ је темпирана бомба која откуцава покрај Хрватске

Францускипредсједник Еммануел Мацрон дао је драматичан интервју за Тхе Ецономист, у којем је устврдио да је НАТО на самрти, а Еуропа на рубу понора.

BUKA portal / 08. новембар 2019

 

Но цјеловити транскрипт открио је још једну његову драматичну изјаву која се тиче Босне и Херцеговине, али и Хрватске. 

Мацрон: БиХ је темпирана бомба која откуцава покрај Хрватске

Босну и Херцеговину је Мацрон споменуо у одговору на питање о блокирању еуропског пута Албаније и Сјеверне Македоније. Рекао је да је кључна земља западног Балкана заправо Босна и Херцеговина.

Описао ју је као темпирану бомбу.

"Ако сте забринути за ову регију, прво питање нису ни Македонија ни Албанија, већ Босна и Херцеговина. Темпирана бомба која откуцава одмах покрај Хрватске и која се суочава с проблемом повратка джихадиста јест БиХ", рекао је Мацрон у интервјуу за Ецономист.

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, који је службено члан Предсједништва из редова Хрвата, због тих је ријечи у петак позвао на разговор велепосланика Француске у БиХ Гуиллаумеа Роуссона. Из кабинета члана Предсједништва сусједне земље речено је да ће тражити да Француска појасни тај став о БиХ, прењели су босанскохерцеговачки медији. 

Темељне поруке Мацроновог интервјуа тицале су се Еуропе и НАТО-а. Мацрон је у интервјуу за Тхе Ецономист упозорио еуропске земље да се више не могу ослонити на Сједињене Државе, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у обрану земаља чланица НАТО-а.

"НАТО је на самрти, а Еуропа на рубу понора"

"Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Еуропа се налази на рубу понора", казао је Мацрон па је додао како Еуропа мора почети стратешки размишљати о самој себи као о геополитичкој сили.

"У противном Еуропа више неће контролирати властиту судбину", рекао је Мацрон.

Мацрон је рекао како сматра да Еуропа с једне стране мора оснажити своје војне капацитете и на војном плану стећи стратешку аутономију, а с друге стране поново покренути стратешки дијалог с Русијом који би био лишен сваке наивности, за што ће, како је оцијенио, требати времена.

Мацрон је додао како су до сада Америка и Еуропа дијелиле интересе те да се он неуморно трудио одржати добре односе с предсједником Доналдом Трумпом. Но, сматра како Америка први пут има предсједника који "не дијели заједничку идеју о еуропском пројекту" и да су, чак и ако Трумп не побиједи на сљедећим изборима, повијесне тековине учиниле своје и раздвојиле старе савезнике.

Казао је да Трумп на НАТО гледа као на неки трговински пројект.

"Према њему, то је један пројект који САД-у осигурава неку врсту геополитичког кишобрана, али такођер и одређену трговинску ексклузивност. Француска на то неће пристати", поручио је Мацрон.

Мацрон је све то изговорио у једносатном интервјуу за Ецономист који се водио у Елизејској палачи. Француски предсједник рекао је да се "Еуропа мора пробудити". 

Индеx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.