Мачу Пикчу добија аеродром, упркос противљењу грађана, еколога и археолога

Велики број еколога, археолога, историчара али и велики број грађана плаши се да ће изградња аеродрома на Мачу Пикчу оштетила крхку локацију познате баштине.

BUKA portal / 15. јун 2019

 

Аеродром за који је планиран буджет од пет милијарди долара требало би да ову историјску планинску знаменитост у Перуу учини доступнијом за многобројне посетиоце. Једно од најпознатијих археолошких налазишта годишње у просеку посети 1,5 милиона људи, што је двоструко више од броја посета који УНЕСЦО препоручује

Проблем лежи у томе што је Мачу Пикчу посетиоцима доступан само преко једног аеродрома са само једном пистом у оближњем граду Куско. Како би се смањила гужва и локалитет постао приступачнији, решење је да се направи нови међународни аеродром у граду Чинчеро, који се налази између Мачу Пикчу и града Куско.

Противници овог пројекта тврде да ће изградња аеродрома, а самим тим и повећани туризам, уништити стазе, терасе и дуге осетљиве делове Мачу Пикчуа.

Ипак, многобројни противници овог пројекта тврде да ће изградња аеродрома, а самим тим и повећани туризам, уништити стазе, терасе и дуге осетљиве делове у долини. Такође, они тврде да би еколошке последице биле огромне јер би отпад с нове локације могао да заврши у оближњем језеру Пиураy, које обезбеђује воду за готово пола оближњег града Куско, пише Арцхпапер.

Влада Перуа не мари за петицију

Перуанска историчарка уметности Наталиа Мајлуф покренула је петицију против изградње аеродрома, коју је до овог тренутка потписало преко 48.000 људи. У петицији, Наталиа наводи потенцијалне штете које се могу догодити, што би директно утицало на очување традиције Инка, који потичу из ове долине. Она се директно обратила Мартину Вискару, председнику Перуа, како би га навела да барем још једном размотри локацију аеродрома. Међутим, чини се да Влада Перуа не мари за петицију и да је веома посвећена развијању пројекта, пише портал Градња.

"Овај аеродром ће се изградити у најкраћем року, јер је веома потребан граду Куско", истакао је министар финансија Карлос Олива и додао:

Организован референдум

"Постоји низ техничких студија које подржавају изградњу аеродрома".

Ово није први пут да се грађани организују против изградње једног аеродрома. Додуше, у овом случају организован је референдум који је успео. Наиме, у Мексику су грађани рекли одважно не новом аеродрому који је требао да пројектује Нормана Фостера. Велика разлика је у томе што је влада Мексика такође била против изградње скупоценог аеродрома.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.