Мадридска градоначелница одрекла се привилегија

Мадридска градоначелница Мануела Цармена држи се својих строгих принципа одбивши прихватити божићни дар подузетника, јавља Тхе Лоцал.

voxfeminae.net / 08. јануар 2016

Цармена, 71-годишња бивша суткиња и активисткиња за радничка права тијеком диктатуре генерала Франца, прва је љевичарска градоначелница шпањолске метрополе у више од 20 година. Нјезино писмо у којем објашњава зашто одбија дар шпањолског подузетника, водич о пјенушцима, постало је вирално у Шпањолској након што га је на Теетеру објавила њезина коалиција Ахора Мадрид.

    "Драги пријатељу, знате да особе на власти не могу примати дарове", написала је градоначелница у писму те да ће књигу послати градској књижници како би у њој могли уживати мадридски грађани.

Након што је преузела положај у свибњу прошле године, Цармена се одрекла низа градоначелничких привилегија као што су ВИП мјеста у мадридској арени Лас Вентас, казалишту и на бројним спортским догађањима. Обећала си је смањити плаћу, а одрекла се и службеног возила па на посао путује метроом.

Нова је градоначелница укинула финанцирање престижне школе за борбу с биковима због права животиња. За Бадњак је град приредио вечеру за 200 мадридских бескућника, а планирају и социјални програм студентског чишћења града.

Градоначелница планира замијенити сва имена улица повезана с диктатором Францом с именима мјесних јунака и славних жена попут списатељице Емилије Пардо Базáн и републиканке Долорес Ибáррури. Уједно жели промијенити име новог трга названог по Маргарет Тхатцхер јер је "жељезна лад поробила раднички покрет".

Један од нових приједлога је Никола Тесла. Трг Вáзуез де Мелла у средишту Цхуеце, мадридске га четврти, назват ће по Педру Зеролу, шпањолском борцу за га права који је умро од рака у липњу прошле године.

 

Извор вофеминае.нет

 

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.