Мафија дијели храну сиромашнима у Италији

Групе организованог криминала нуде помоћ породицама у карантину које су остале без новца

M.P. / 11. април 2020

 

Док се Италија бори да спаси економију током кризе изазване вирусом корона, мафија добија локалну подршку дијелећи храну сиромашним породицама које су у карантину остале нез новца, упозоравају власти ове земље.

Протеклих седмица појавили су се видео снимци на којима мафијашке банде достављају основне намирнице Италијанима тешко погођеним пандемијом вируса корона у најсиромашнијим регијама на југу земље Кампања, Калабрија, Сицијлија, Пуглиа.

Већ више од мјесеце дана су затворене продавнице, кафићи, ресторани, пабови. Милиони људи који раде на црно немају  никакве приходе и немају представу када би се могли вратити на посао. Влада издаје бонове за куповину како би помогла људима. Ако држава убрзо не помогне овим породицама, мафија ће им пружити своје услуге и успоставити контролу над животима људи, казали су италијански истраживачки новинари за Гардијан. 

Посљедице затварања фирми погађају око 3.3 милиона људи у Италији који раде на црно. Од тог броја, више од 1 милион живи на југу. 

Постоје назнаке растућих социјалних немира, а министар унутрашњих послова Италије Луциана Ламоргесе упозорава да би мафија могла искористити сиромашење људи како би их регрутовали за своју организацију. 

Протеклих дана, полиција је у Напуљу појачала своје присуство у најсиромашнијим четвртима, гдје су људи повезани са Камором, наполитанском мафију, организовали достављање пакета хране становништву.

У очима људи, мафијашки шеф који вам покуца на врата и понуди храну је херој. А шеф зна да може рачунати на подршку ових људи када то буде потребно, на примјер, када мафија буде спонзорисала политичара на изборима који ће подржати њихове криминалне интересе.

Десетине истрага на југу довело је до хапшења политичара који су помагали мафији и који су изабрани уз подршку локалних мафиоза, који су натјерали грађане да гласају за њих у замјену за услуге као што су пакети хране.

То нису поклони, већ услуге које ће сви морати вратити на неки начин, упозоравају. 

Италијански тужилац за борбу против мафије казао је да ће мафијашки шефови понудити неограничен капитал фирмама које су у проблему, а затим их преузети и користити за прање новца од својих криминалних радњи, преноси Гардијан. 

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.