Магарци пред изумирањем?

Доброћудан. Паметан. И неустрашиви заштитник. То је магарац.

BUKA portal / 04. октобар 2019

Foto: Peakpx

 

Кинеској индустрији козметичких средстава потребна је већа количина магареће коже. Цијене магараца у Африци управо експлодирају, неки се боје да ће те животиње понегдје чак и изумријети. Посљедице би биле несагледиве.

Доброћудан. Паметан. И неустрашиви заштитник. То је магарац. У Африци те животиње никада нису биле врједније него данас. Један магарац у Кенији тренутно кошта и до 20.000 кенијских шилинга (односно око 175 еура), прије двије године је коштао 8.000 шилинга (70 еура). Разлог је пораст потражње за коју је одговоран кинески лијек ејиао. А он се производи из желатине коју се добије искухавањем магареће коже.

Ејиао је наводно учинковит лијек против старења коже, неплодности и импотенције. Потражња је велика у Кини. По наводима кинеских медија, цијена по килограму износи око 780 америчких долара (708 еура). Организација за заштиту животиња Тхе Донкеy Санцтуарy процјењује да је индустрији која производи ејиао годишње потребно око пет милијуна магарећих кожа. А по наводима Уједињених народа, у Кини је од 1992. до данас број магараца опао с око 11 милијуна на 4,6 милијуна животиња (податак за 2018. годину). И зато се „посеже" за афричким магарцима.

Изумирање магараца?

Кинески трговци за једну магарећу кожу плаћају и више од 1.000 еура. Поготово је Кенија постала епицентар трговине, и то у посљедње три године. Тренутно у тој земљи постоје четири лиценциране клаонице. По службеним наводима тамо се закоље 1.000 магараца – сваки дан. „Но подаци кенијске владе не поклапају се с подацима које добијемо из клаоница. Из њих се транспортира пуно више кожа. Ми још увијек не знамо што се догађа с магарећим месом и гдје оно заврши. У Кенији га се не конзумира", каже за ДW Даниела Сцхрудде, програмска директорица из међународне организације за заштиту животиња WТГ (Wелттиерсцхутзгеселлсцхафт).

До сада је, како се претпоставља, због њихове коже заклано више од 300.000 кенијских магараца. То је податак из студије Кенyа Агрицултуре анд Ливестоцк Ресеарцх Организатион (КАЛРО). „Уколико влада не регулира клање, кенијски магарци су у опасности", упозорава стручњакиња КАЛРО-а Моница Маицхомо у интервјуу за ДW. Она се прибојава да би кенијски магарци могли изумријети до 2023.

Крађе у порасту

Само у Кенији је, како се наводи, између травња 2016. и просинца 2018. украдено 4.000 магараца. „Власници тих животиња се жале и морају пронаћи разне начине како заштитити своје магарце", додаје Маицхомо. Између осталога они ангажирају ноћне чуваре, а магарце преко ноћи закључавају у просторије које се налазе одмах уз њихове спаваће собе.


Транспорт магарећих кожа

Магарци су на мети крадљиваца и у земљама попут Уганде, Боцване, Нигера, Буркине Фасо, Малија и Сенегала – гдје је забрањена трговина корисним животињама. „Људи се ујутро пробуде и пронађу своје мртве животиње, и то огуљене. Месо је још било на лешинама. Било нам је то чудно. Зашто би лопови украли само кожу", пита се Алеx Маyерс из организације Тхе Донкеy Санцтуарy. Већ три године та организација увијек изнова биљежи такве и сличне случајеве из разних афричких земаља.

Животно осигурање…

Губитак магараца за локално је становништво фаталан, каже кенијска стручњакиња Моница Маицхомо. "Они користе магарце за транспорт робе и људи, на фармама или како би допремили воду. Неки с магарцима финанцирају образовање своје дјеце."

Програми за узгој животиња не могу ријешити проблем. Магарци се јако споро размножавају и осјетљиви су на болести, напомиње Даниела Сцхрудде из WТГ-а. „Осим тога за узгајање магараца се мора осигурати и јако пуно хране и воде, то си ниједна држава не може приуштити."

Резолуција за спас магараца

Афрички магарци су били тема једне велике конференције у етиопском главном граду Аддис Абеби почетком рујна. 200 судионика из 27 земаља је краткорочно на дневни ред поставило и ту тему. Критизирало се понајприје Кенију због масовног клања магараца. Хтио бих видјети доказе за то, узвратио је представник кенијске владе Мицхаел Цхеруиyот.

Сцхрудде се нада да ће кенијска влада ипак попустити. „Само с њиховом помоћи се може зауставити ова драма." До студеног судионици конференције желе усвојити резолуцију чији је циљ спас магараца.


Угрожен опстанак магараца у Африци

Организације за заштиту животиња захтијевају да се забрани трговина магарећом кожом све док се не докаже да је она одржива – и за магарце, али и за организације које о њима овисе. „Забрана трговине магарећом кожом би повећала притисак на кинеском тржишту", сматра Маyерс из Тхе Донкеy Санцтуарy. А то би могло довести до тога да се крене у потрагу за „резервним" материјалима. На примјер биљним средствима или материјалима произведенима у лабораторију.

Најбоље би било, каже Даниела Сцхрудде, кад би се и погођене опћине побуниле против трговине магарцима. „У земљама у којима је трговина забрањена, људи су рекли: наша је свакодневица већ толико ограничена губитком магараца, молим вас учините нешто. Ми желимо заштитити наше животиње."

Ствари су јасне и за кенијску стручњакињу Маицхомо. Кина, која купује магарећу кожу у Кенији, највише зарађује од продаје лијека ејиаоа. А већини Кенијаца пак, напомиње Маицхомо, жив магарац доноси више новца од – мртвог. И зато би захтјев њезиних сународњака требао гласити: „Ми желимо живе, а не мртве магарце."

 

Фото: дw.цом


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.