Македонија промијенила име

Македонско Собрање је с 81 гласом "за", ни једним против ни уздржаним, усвојило уставну промјену којом је држава у складу с Преспанским споразумом промијенила име

BUKA portal / 11. јануар 2019

Усвојена је уставна промјена којом је Македонија промијенила име у Република Сјеверна Македонија.

На почетку пленарне сједнице обратио се македонски премијер Зоран Заев који је рекао да је ријеч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци. 

"Јесте, ја сам промијенио став по питању промјене уставног имена и устава државе, али мијењање ставова доноси прогрес и по цијену политичке каријере", истакао је Заев. 

Он је казао да је ВМРО-ДПМНЕ знао да није могуће постичи бољи споразум и да без Грчке није могуће наставити пут ка ЕУ и НАТО. 

Овом одлуком македонско Собрање је промијенио уставно име државе у Република Сјеверна Македонија, која ће ступити на снагу када парламент у Грчкој буде ратификовао Преспански споразум. 

Македонска влада постигла је раније договор са албанском опозиционом странком БЕСА. Тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбјеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана. 

"Потврђујемо да формулација 'држављанство македонско/грађанин Републике Сјеверне Македоније' остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује 'држављанство македонско/грађанин Републике Сјеверне Македоније' и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом", наводи се у саопштењу. 

Истовремено, прихваћен је амандман БЕСЕ којим се потврђује да Република води подједнако рачуна за дијаспору свих грађана Македоније у дијаспори. 

Додатно, прихваћен је предлог БЕСЕ да се у закон унесе да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.