Мале промјене живот значе: Ових 7 златних правила морате уврстити у своју рутину!

Док јурите за обавезама треба да имате на уму и обавезе које имате према свом телу

Stil / 06. октобар 2018

Стрес и динамика живота у данашње време знатно нам отежавају да се у потпуности посветимо здрављу.

Здраве навике понекад одузимају доста времена и не можете их у потпуности испоштовати, али добром организацијом уз минимум пажње можете доста учинити за ваш здравље.

Пијте воду! Ако заборављате, ево решења

Познато је да је основна потреба тела поред хране и вода. Човеку је вода потребнија од хране како би могао да функционише. Зато немојте себи да ускраћујете ову потребу. Већина људи заборави да пије воду, а то се такође да решити, јер сада постоје апликације које прате потребу организма за водом.

Шта се дешава ако не пијемо довољно воде?

Чистимо организам изнутра, јер се кроз мокраћу ослобађамо свих токсина који су се нагомилали, а поред тога јачамо и срце. Чаша воде ујутру и увече подстиче прокрвљеност организма, а поред ових ефеката приметићете и да вам кожа блиста као никада.

Вода, али овај пут са лимуном

Само неке предности од лимуна, који ћете на брзину исцедити у ту јутарњу чашу воде су регенерација и хидратација коже, чишћење коже, подизање нивоа енергије. Ипак, ми ћемо се задржати на једном, чини нам се најбитнијем у данашње време када многи обољевају од малигних болести, а то је алкализацја организма.

Као што је познато киселост организма изазива горе наведене болести, а лимун прави управо супротан ефекат и чисти организам. Иако је укус лимуна јако кисео, он заправо оставља базни траг у нашем организму, и бори се против киселости. Брза инездрава храна, као и шећери подижу киселост организма, а лимун је један од најјачих алкализатора.

Протегните се

Једном дневно одвојте пет минута да само истегнете мишиће. Само неки од ефеката истезања су: прокрвљеност мишића, смањује болове у куковима, кичми и ногама, утиче на смањење грчева, повећава еластичност мишића и флексибилност читавог тела.

Шта пити поред воде?

Поред воде, јогурт је свакако одличан избор. Делотворна дејства јогурта освежавају организам јер обилује витаминима и минералима, али садрже и за нас погодне бактерије и поспешују варење и уништавање штетних микроорганизама који могу проузроковати инфекције.

Поред јогурта, млеко је сјајан напитак који ће позитивно утицати на ваше здравље. Првенствено јер јача кости, садржи калцијум који снажи мишиће и "јача" крв. Иако нутриционисти кажу да се са млеком не може претерати, препоручена количина је 3-4 чаша дневно.

Храна треба да буде што једноставнија

Када је реч о исхрани, битно је подсетити да је сваки организам прича за себе и да храна која прија једном човеку не мора бити идеална за другог. Ипак, нека основна правила важе за све. Први од правила је баланс, дакле исхрана у коју ћете једнако уврстити квалитетне протеине, угљене хидрате и масти.

Уместо тешко сварљивог црвеног меса бирајте бело месо и рибу, избор угљених хидрата нека се заснива на хлебу и производима од целог зрна пшенице, дакле избегавајтре бело брашно.

Квалитетне масти ћете пронаћи у семенкама, орасима,кикирикију, бадемима које увек можете поред воде коју смо поменули носити са собом у кесици. Заситиће вас, а у тело ћете унети квалитетне масти.

Кретање и активности које не оптерећују

Многима се дешава да услед изостанкафизичке активности имају проблем да поврате снагу и врате се у форму. У том случају најбољи избор је пливање, које не оптерећује мишиће, а повратиће вам снагу после само месец дана.

Ипак, уколико сте све ово већ пробали и схватили да није за вас, морате знати да се одређени минимум када је у питању физичка активност мора испунити и у том случају ходајте када год за то имате прилику. Изађите из превоза раније, попните се уз степенице, прошетајте када год за то имате прилику.

 

СТИЛ

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.