МАЛИ КОРАК ЗА ЧОВЈЕКА, АЛИ ВЕЛИКИ ЗА ЧОВЈЕЧАНСТВО: 50. годишњица мисије Аполо 11

МАЛИ КОРАК ЗА ЧОВЈЕКА, АЛИ ВЕЛИКИ ЗА ЧОВЈЕЧАНСТВО: 50 годишњица мисије Аполо 11

Maja Isović Dobrijević / 20. јул 2019

Foto: Wikipedia

 

Прије 50 година човек ступио на Мјесечево тло. Послије неколико пробних лансирања без људске посаде и више летова са посадом на путањи око Земље, први човјеков лет на Мјесец, у склопу америчког програма "Аполо", догодио се 1969. године.

Када је свемирски брод "Аполо 11" са космонаутима Нилом Армстронгом, Едвином Олдрином и Мајклом Колинсом ушао у стабилну путању око Мјесеца, од њега се одвојио лунарни модул "Орао", који се спустио на Мјесец.

Први човјек који је стао на Мјесечево тло и боравио на њему 2 сата и 21 минут, Нил Армстронг, пропратио је овај историјски догађај ријечима: "Ово је мали корак за човјека, али велики за човечанство!"

Дана 21. јула 1969, у 2:56 по универзалном времену, Нил Армстронг је постао први човјек који је закорачио на Мјесец, а убрзо му се придружио и Едвин (Баз) Олдрин. За то вријеме, Мајкл Колинс је био у командном модулу, у орбити око Мјесеца.

Аполло 11, испунио је визију предсједника Јохна Ф. Кеннедyја о освајању Мјесеца прије Совјетског савеза до краја 1960-их, коју је изразио током говора у конгресу 1961: "Вјерујем да се ова нација мора посветити постизању циља, прије истјека ове деценије, слијетања човјека на Мјесец и његовог сигурног повратка на Земљу."

Након Аполла 11 још пет мисија програма Аполло слетјело је на Мјесец од 1969. до 1972.  

 

Фото: Wикипедиа

 

Аполло 11 слетио је с најмање горива у односу на остале мисије, те су астронаути били упозорени прераним алармом о гориву на измаку јер је, што је касније установљено, веће него предвиђено прскање горива прекрило сензор. На идућим мисијама, уграђене су додатне преграде да би се то спријечило.

Два и по сата након слијетања, прије него су започеле припреме за изванбродску активност (ЕВА), Олдрин је емитирао:

Овдје пилот лунарног модула. Желио би искористити ову могућност за затражим од свих људи који слушају, ко год да јесу и гдјегод да се налазе, да се зауставе на тренутак и размисле о догађајима из протеклих неколико сати и да захвале на свој начин.

 

 

 

 23. јуна, посљедњу ноћ прије слијетања у море, три астронаута појавили су се у директном телевизијском пријеносу те је Цоллинс коментарисао:

    "...Ракета Сатурн В која нас је одвела у орбиту невјероватно је компликована машиан, од којег је сваки дио радио беспријекорно... Ми смо увијек имали повјерења да ће та опрема радити исправно. Све је то могуће једино кроз крв, зној и сузе многих људи... Све што видите нас смо тројица, али испод су површине хиљаде и хиљаде других, и свима њима, желио бих рећи, хвала вам много."

Олдрин је надодао:

    "Ово је било много више од троје људи у мисији на Мјесец, више од напора владе и индустрије, и чак више од настојања једне нације. Ми осјећамо да је ово симбол неутаживе знатижеље цјелокупног човјечанства да истражи непознато... Особно, у осврту на догађаје из протеклих неколико дана, присјећам се стиха из псалама. 'Кад погледам небеса твоја, дјело прста твојих, мјесец и звијезде, које си ти поставио, што је човјек да га се спомињеш?'

Армстронг је закључио:

    "Одговорност за овај лет лежи најприје на историји и дивовима науке који су претходили овом постигнућу, потом на америчком народу који је према својој вољи изразио своју жељу, потом на четири администрације и њиховим конгресима за имплементацију те жеље, и на агенцији и индустрији која је израдила нашу свемирску летјелицу, Сатурн, Цолумбију и Еагле, мали ЕМУ, свемирско одијело и напртњачу који су били наш мали свемирски брод на површини Мјесеца. Жељели бисмо посебно захвалити свим Американцима који су градили свемирску летјелицу, који су радили на изради, дизајну, тестирањима и унијели своја срца и способности у летјелицу. Тим људима вечерас дајемо посебну захвалност, и свим осталим људима који нас вечерас слушају и гледају, Бог вас благословио. Лаку ноћ од Аполла 11."


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.