Малине и јагоде нема ко да бере

Кафићи никада пунији, млади масовно без посла, али малине и јагоде нема ко да бере.

ATV / 27. мај 2018

Жале се тако произвођачи овог воћа да им је сваке сезоне све теже наћи бераче. Добро плаћена дневница, пиће и оброк изгледа нису довољно добар разлог да незапослени, барем током сезоне, оду на плантаже и зараде.

“Јагода је у пуном јеку бербе и проблем нам је за раднике. Значи имамо неких двадесетак жена које стално беру. Неки дођу један дан па оду, други зову да би дошли па не дођу. Баш је проблем наћи раднике али трудимо се да то постигнемо јер јагода зори јако брзо и морамо испоштовати те неке мјере”, рекао је произвођач јагода Далибор Јовић.

Власници малињака некада за дневнице нуде и до 40 марака, што, ако се узме у обзир да се малине беру 30 радних дана у сезони, значи да радник за мјесец може да заради и до 1200 марака. Код неких се чак нуде и три оброка дневно, смјештај као и пауза у најтоплијем дијелу дана – али узалуд. Додуше, има и оних који би радо у малињак или јагодњак на дневницу а и оних који би се радо прихватили тог посла, али у иностранству.

Зашто незапослени радије сједе кући умјесто да нешто зараде, није јасно министру рада.

“Да ли ти људи који траже посла бирају посао или ти послови који се нуде су у фокусу тих људи понижавајући – не знам, али то није добра пракса. Ми морамо вратити се једном размишљању позитивном, а то је да морамо више радити”, рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС

С проблемом проналаска сезонске радне снаге не сусрећу се само домаћи воћари. Исте муке муче и малинаре у Србији. Овај проблем посебно је заступљен у околини Бајине Баште, гдје више од 90% домаћинстава узгаја малине.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.