Мало пистација, мало пана кота, па шварцвалда и милке са љешњацима: У институцијама БиХ о нашем трошку лижу одабране врсте сладоледа

Да безочност у јавним набавкама нема границу показује и случај набавке сладоледа за државне службенике.

Elvir Padalović / 23. мај 2019

Кршење јавни набавки настављено је и у 2019.години, показује налаз тима Фонда отворено друштво БиХ, Развојне агенција Еда Бања Лука, Транспаренцy Интернатионал БиХ,  Центра за истраживачко новинарство БиХ и УГ „Тендер“ Бања Лука. Несврсисходно трошење јавних средстава грађана наставља се на свим административним нивоима у БиХ.

Они су извршили мониторинг  1338 набавки, укупне вриједности 400.000.000,000 КМ, у 2019.години.


У последње три године пројекта мониторингом је обухваћено 9.146 конкретних поступака јавних набавки роба/радова/услуга на свим административним нивоима у БиХ, укупне вриједности преко 3,2 милијарде КМ.

 

Један од занимљивих случајева јавних набавки у овој години јесте случај набавке сладоледа за потребе институција БиХ које је расписала Служба за заједничке послове институција БиХ путем отвореног поступка у вриједности од 1.581,50 КМ без ПДВ-а. Иако се не ради о великом износу,  овај случај показује сву бескрупулозност и бахатост домаћих власти јер се од нашег новца купују чак и сладоледи за државне службенике 

Институције БиХ ће се у овој години осладити и расхладити између осталог сладоледима ових окуса: Тропицо 6000 мл,.сладолед са Милка чоколадом и љешњацима, 6000 мл, Сцхwарзwалд 6000 мл, Цхоцоманиа, пистација 6000 мл и слично… Човјек не би ни повјеровао да постоји оволико колико различитих врста и окуса сладоледа а које наши државни службеници лижу.

 

“Овај случај показује несврсисходност јавних набавки. Брука и срамота око набавке сладоледа чак се и не сакрива. Ова конкретна набавка је спорна јер показује да се са нашим парама купује заиста све, па чак и сладоледи ” рекао је за БУКУ Мерван Мирашчија из Фонда отворено друштво.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.