Манхаттан сатима био у мраку, хиљаде људи без струје

Велики дио њујоршког Манхаттана остао је у суботу навечер без струје, но локална компанију за опскрбу електричном енергијом објавила је неколико сати након тога да се опскрба полако обнавља.

BUKA portal / 14. јул 2019

 

Нема извјешћа о жртвама или озлијеђенима тијеком вишесатног нестанка струје, који је, како се процјењује, погодио око 60.000 људи. "Управо сам прелетио град и већина свјетала полако се враћа. Јасно, нису још сва поновно упаљена", навео је гувернер државе Неw Yорк на конференцији за медије одржаној пет сати након што се догодио прекид опскрбе струјом.

Извршни директор твртке за опскрбу електричном енергијом Цон Едисон, Јохн МцАвоy, казао је да се струја вратила већини корисника који су остали без ње. По ријечима дужносника, више од 73.000 домова и уреда остало је без струје у прекиду који се догодио на западном Манхаттану на исти дан на који се прије 42 године, 1977., догодио велик испад из електричне мреже који је резултирао пљачком и насиљем.

По ријечима Мц Авоyа, још увијек се не зна узрок овог масивног нестанка струје, но по његовим ријечима "не чини се да је повезан с великим оптерећењем" мреже.

Гувернер државе Неw Yорк Андреw Цуомо приопћио је да је послао 100 припадника полиције и један број припадника Националне граде да помогну у контроли промета у граду.

Градоначелник Билл де Бласио, који се налази у Иоwи у кампањи за демократску предсједничку номинацију, изјавио је за ЦНН да је разговарао с полицијским заповједником и његовим замјеником који је задужен за протутероризам. "Оно што је видљиво овог тренутка, ријеч је једноставно о механичком проблему", казао је Де Бласио.

Масовни нестанак електричне енергије погодио је у суботу навечер Неw Yорк, точније дио западног Манхаттана, оставивши бројне постаје подземне жељезнице у мраку, као и чувени Тимес Сqуаре, пренијеле су раније агенције. Лифтови су у том дијелу града стали, свјетла на прометницама су угашена, док су неке постаје подземне жељезнице затворене, објавили су локални медији.

На друштвеним мрежама десеци људи објавили су снимке постаја подземне жељезнице које су остале у мраку.

Ватрогасци у Неw Yорку навели су да се баве пожаром на електричном трансформатору на Манхаттану, навео је ББЦ, те такођер да одговарају на бројне позиве људи заробљених у лифтовима.  Нестанак струје погодио је подручје Уппер Wест Сидеа између 40. и 72. улице, између 5. авеније и ријеке Худсон, подручје које обухваћа и казалишта на Броадwаyу.

Бројне представе отказане су, а гледатељи су остали на улицама. Локални Метрополитан Транспортатион Аутхоритy (МТА) савјетовао је путнике да избјегавају подземну жељезницу.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.