„Мањак ресурса, најчешће новца, нас тјера да будемо бескрајно креативни и домишљати”

Љубица Вукчевић на Плаy Медиа Даy 05 онлине конференцији 05. јуна

BUKA portal / 27. мај 2020

 

Љубица Вукчевић је „Хеад оф Ресеарцх & Инсигхт у Дирецт Медиа Унитед Солутион“ агенцији, а у претходних 10 година имала је срећу да ради у једном од највећих глобалних ланаца „Омницом медиа гроуп“ Лондон, као „Ресеарцх манагер“ за Европу, Блиски Исток и Африку, а затим и за највећу комуникацијску агенцију у Адриатиц регији „Дирецт Медиа Унитед Солутионс“. Алумни је Факултета драмских умјетности у Београду и Wестминстер универзитета у Енглеској, гдје је завршила мастер програм. Током 2015. је била предсједница радне групе за истраживање тржиста у ИАБ-у Србија. Исте године је од стране Медиа Маркетинг магазина, изабрана за једног од 50 младих лидера Адриатиц регије, док је 2017. изабрана за младог лидера на глобалном нивоу - „ИАА Инспире Аwард“.

Уз све то је професорка на Факултету драмских умјетности, ауторка многих чланака за Нетокрацију, Медиа Маркетинг, Адвертисер Србија и још других маркетиншких магазина, као и говорница на многобројним конференцијама и форумима широм Европе. Уз овакво искуство, с правом је једна од предавачица на овогодишњем Плаy Медиа Даy-у, који ће се одржати петог јуна у онлине формату.

Трудом и залагањем сте показали да се могу остварити свјетски признати резултати и на простору нашег региона. 2017. године сте освојили свјетско признање из маркетинга, „Инспире Аwард Yоунг Леадер“ на глобалном нивоу. Из ове перспективе, шта мислите шта је највише допринијело томе да добијете тако битну награду?

Вукчевић: Ја сам иначе ову награду добила, док сам била на породиљском одсуству, тако да је то чини још дражом. Она ми је показала, да чак ако вас и једно вријеме нема, ваш труд и залагање неће бити заборављени. Оно што је специфично код ове награде, јесте да вас номинује чланство, а затим жири бира. То значи да вас препознају једнако и ваше колеге, али и врхунски стручњаци који су били у жирију.

Која је, по Вама, најважнија одлика успјеха?

Вукчевић:  Мислим да су то упорност, стрпљење и континуирано учење и усавршавање. Људи у  креативној индустрији су често склони да вјерују у успјех преко ноћи, у ту неку једну „wоw“ идеју, која ће вас учинити успјешним. Како вјерујем да је успјех стање, а не догађај, става сам да стално морате да радите на себи и да сваки дан, будете мало бољи него претходног.

Запослени сте у компанији „Дирецт Медиа Унитед Солутион“ као “Хеад оф Ресеарцх & Инсигхт”. Које све могућности Вам је пружила ова позиција и која тачно задужења подразумијева?

Вукчевић: Тренутно водим један мали, али фантастичан тим истраживача на разним пољима - медији, тржисте, потрошачи - који ме сваки дан инспирише да дођем на посао. Оно што је најљепши дио нашег посла је што радимо са свим клијентима наше агенције, тако да је веома динамично, стално се пред нас стављају нови изазови, што чини наш посао невјероватно узбудљивим. Такође, моје мјесто подрзумијева стално учење. Трудим се да прије већине људи имам информације, да стално пратим шта се ново дешава у различитим индустријама, да предвидим шта ће све нашим клијентима требати, шта ће бити занимљиве теме и да увијек могу у правом тренутку да пружим праву информацију.

Колики је значај компаније ”Дирецт Медиа Унитед Солутионс” на подручју цијеле Југоисточне Европе?

Вукчевић: „Дирецт Медиа Унитед Солутионс” је дугогодишњи партнер многим, како домаћим, тако и интернационалним компанијама у цијелој регији бивше Југославије, Албанији и Бугарској. Послујемо унутар великог система Унитед Медије и Унитед Групе, у којем смо у могућности да стално унапређујемо нашу услугу и први у региону доносимо иновативне адвертајзинг моделе и комуникацијска рјешења која компанијама, брендовима и медијима у цијелом региону, доносе бржи искорак у дигиталну еру и ефикаснији развој пословања. Кроз нашу мрежу и мрежу наше афилијације у прилици смо да на осам тржишта, понудимо услугу подједнаког квалитета, захваљујући умрежености наших тимова и дијељењу знања и експертизе, као заштитном знаку наше куће.

Који Вам је најдражи пројекат на којем сте до сада радили, односно на који сте највише поносни?

Вукчевић: Искрена да будем, за 10 година колико радим, не могу ни да набројим све пројекте на којима сам учествовала. Најчешће будем поносна послије “питцхева”, зато што нас углавном они натјерају да се помјеримо још више сопствене границе. Поносна сам и на неколико алата, које смо интерно у Дирецт Медији развили, а свакодневно их користимо и доносе велику вриједност нашим клијентима.

Како вам се генерално чини маркетиншка индустрија у нашем региону? Шта добро радимо, а шта бисмо требали “преписати” од развијенијих система?

Вукчевић: Остаћу при ставу, који имам још од повратка из Енглеске - ми смо овдје невјероватно срећни што имамо мањак ресурса, најчешће новца, јер нас то тјера да будемо бескрајно креативни и домишљати, што је на тржиштима са више новца ријетко случај. Оно на шта би можда требало да се угледамо са развијенијих тржишта, јесте некаква уређеност самог агенцијског тржишта, јер нам је на крају крајева свима у интересу да играмо фер.

Који су према Вама, највећи изазови са којима ће се сусрести маркетинг у наредном периоду? Шта доноси будућност?

Вукчевић: Мислим да нам будућност доноси један потпуно нови вид комуникације. Онај ко мисли да је наша регија поштеђена од промјена, које доноси ово ново доба, биће прегажен брже него што ће тога постати свјестан. Мислим да нисмо више у могућности да гледамо шта се дешава у свијету и опуштено чекамо, да ти трендови дођу у нашу регију за 5 година. То вријеме је давно прошло.

О чему ћете говорити на овогодишњем Плаy Медиа Даy-у?

Вукчевић: Вољела бих да кажем да ћу причати о будућности, али ево потрошач обликован дигиталном економијом је већ садашњост. Покушаћу кроз своју презентацију да приближим учесницима Плаy Медиа Даy-а, како се тежиште са бренда помјерило на потрошача, шта то значи за компаније (знате ли да данас постоји само 12% компанија које су 1955. биле на Фортуне500 листи?), видјећемо које компаније су то схватиле и профитирале, а који конгломерати су нестали, јер се нису прилагодили. Како волим да будем практична, за крај ћу дати и конкретне савјете, како комуницирати са потрошачем, који је обликован дигиталном економијом.

Више о догађају, котизацијама и предавачима је доступно је на www.плаyмедиадаy.цом као и на друштвеним мрежама Плаy Медиа Даy.
 
 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.