Марић: "Уставни суд је потврдио да се ради се о плагијаторима и фалсификаторима, захтијевамо реакцију Радована Вишковића"

Радници у 64 локалне заједнице имају право да знају  истину о свом егзинстенцијалном питању.

Tatjana Čalić / 16. јул 2021

Поводом Одлуке Уставног суда Републике Српске о стављању ван снаге одређених одредби Посебног колективног уговора чији су потписници Влада Републике Српске и Синдикат локалне самоуправе управе и јавних служби Републике Српске, данас је затражена хитна реакција предсједника Владе, Радована Вишковића.

Затражио ју је Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске, истичући како је неопходно да се утврди чија је ово одговорност јер радници у 64 локалне заједнице имају право да знају  истину о свом егзинстенцијалном питању.

"Уставни суд је Одлуку донио након што смо ми упутили  иницијативу да се одреде по питању Колективног уговора који је закључен на незаконит и неуставан начин.
Зашто то кажем? Синдикат управе РС је 2017. године закључио Посебни колективни уговор за запосениима у јединицама локалне самоуправе, док је Синдикат локалне самоуправе управе и јавних служби, који популарно поземо Жути синдикат формиран тек 2018. године и од стране Владе РС је фаворизован и дозвољено је да закључи незаконите измјене и допуне Посебног колективног уговора,  што је Синдикату управе нанијело огромну штету, а исте су на снази и данас. Међутим, Уставни суд је потврдио да се ради се о плагијаторима и фалсификаторима, људима који присвајају туђе заслуге. То се први пут десило 1018. године, када је помоћник министра управе, Никлола Кнежевић урадио један такав чин, други пут, када је бивша министрица Лејла Решић, 2020. године закључила други пут измјене и допуне уговора. Уставни суд је потврдио да су те измјене и допуне незаконите и неуставне и из тог разлога од предсједника Владе, Радована Вишковића тражимо да се утврди одговорност", истакао је Марић

Додао је  и да овдје постоји низ кривичних дјела попут злоупотребе службеног положаја, несавјесног рада у служби, фалсификовања  службених исправа.

На конференцији за новинаре показао је и Посебни колективни уговор који је закључио Синдикат управе РС са тадашњом министрицом Лејлом Решић, те исти акт који је само три сата касније закључен са Синдикатом локалне самоуправе, управе и јавних служби РС. 

Опширније у видеу.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.