Марина Абрамовић: Бити уметник је нешто слично дисању. Не доводите то у питање, морате да дишете да не бисте умрли

ПИСАЛА НАМ ЈЕ МАРИНА АБРАМОВИЋ...

BUKA portal / 12. јун 2019

 

“Прошле године задесила сам се у Београду током трајања Дев9тке. Последње вече је било и моје последње вече у граду, али како сам о фестивалу чула лепе ствари одлучила сам да одем на затварање. Морам да кажем да је било забавно и нешто потпуно другачије од Београда кога се сећам из времена кад сам била ваших година. Енергија је била позитивна.

Ове године нисам у прилици да додјем, али сам хтела да поделим са вама нешто што сам често говорила својим студентима кад сам предавала.

Бити уметник је нешто слично дисању. Не доводите то у питање, морате да дишете да не бисте умрли и онда просто дишете. Ако се овако исто осећате када стварате своје радове, будите се сваког јутра са идејама које морате да остварите и осећате потребу да стварате, онда сте дефинитивно уметник. И ако сте уметник, највреднији савет који могу да вам дам је да будете храбри и да се не бојите неуспеха. Освајајте нове територије и ризикујте. Немојте изнова и изнова да правите исте ствари. Недостатак страха од неуспеха је оно што уметника чини великим. Велики уметници увек иду у земље у којиима никад нису били, где је све непознато и где могу да ризикују и доживе неуспехе.

За мене је увек било најважније да остварујем идеје којих сам се плашила, јер ако увек радите само оно што вам се допада никада се нећете променити, а кад упаднете у рутину то је крај свега. Али ако радите ствари које вам се не допадају онда је све могуће.
Једном сам тражила својим студентима да купе 100 листова папира и једну канту за дјубре и да је ставе на сто. Рекла сам им да сваког јутра запишу једну идеју и ако им се идеја допада да је оставе на столу, а ако им се не допада да је баце у канту. После отприлике три месеца сви су желели да ми покажу идеје које су им се допадале, али ја сам хтела да видим само оне које су бацили. И свака је била невероватна. Пробајте.

На крају волела бих да вас позовем на своју ретроспективну изложбу Чистач која се отвара 21. септембра у Музеју Савремене Уметности. То ће бити моја прва самостална изложба у Београду после 44 године и првенствено је правим за младу публику. Надам се да ћемо се видети тамо. Желим вам свима 9 невероватних и продуктивних дана.”

Марина Абрамовић

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.