Марко Видојковић: ДАН КАДА СУ ОСМАЦИ ПОПИЗДЕЛИ

Хорде побеснеле деце изашле су на улице, отишле до минитарства, гађале јајима и министарство и полицију, покшали да упадну унутра, направивши прави мали рат на улицама - рат деце против маторих покварених зликоваца

Marko Vidojković / 19. јун 2019

 

Почетак завршног испита за скоро седамдесет хиљада српских осмака деловао је идилично. Тест из српског, тврдила су деца, био је „баш лак“, а Информер је у опширној репортажи приметио како је једини проблем настао код песме Бој на Косову извесног Љубомира Симовића, јер клинци нису разумели питање које се односило на дијалог Лазара и Милице. Количина текста посвећена овој маргиналији ваљда треба да нас подсети како је питање Косова толико компликовано да се, ето, и будућност немачких медицинских центара, то јест српски мали матуранти, о њега саплићу и на свом последњем кораку у основној школи.

То би било то кад је реч о идили, пошто је већ следећег дана, када је требало полагати математику, пукла брука, јер се испоставило да је фејсбуком кружио тест из матиша, који је према строгим просветним правилима до почетка испита морао остати тајна. Вероватно је намера неког добронамерног напредњачког просветара била да сину свог страначког колеге мало помогне приликом уписа у средњу, будући да је током целе основне био једва добар, па му је дотурио испит из математике, не би ли овоме мало скочили изгледи за упис у средњу медицинску.

И тако ко зна колико њих, ко зна колико пута, у протеклих ко зна колико дана, а деца као деца, некима од њих је другарство важније од свега, па су поделили испит из матиша на друштвеним мрежама, наивно претпоставивши како ће то проћи непримећено у друштву у ком је председник лудак, лажов и преварант, премијерка бахата уличарка и професионални утеривач Дина картица родитељима ученика, министар полиције власник сумњивог доктората, министар финансија власник доказано плагираног доктората, председник општине Нови Београд исто, о гувернерки народне банке да не говоримо, а нарочито је ова акција деци деловала некажњиво покрај министра просвете, кварцованог  накурченог приватника, власника средње школе у коју иду изданци оних са врха пирамиде, попут актуелног селектора фудбалске репрезентације Србије, Данила Вучића.

Министар шоферског сензибилитета, склон бахатим јавним наступима (као кад се ономад опуштено попишао по професорима и асистенатима који су подржали грађанске протесте), пре неки дан је демонстративно напустио емисију на Н1 у којој су га питали шта ће нам остати од друштва ако се укида последње одељење друштвеног смера у Првој београдској. Преплануо попут Тита на Брионима, одевен у лаку белу кошуљицу, бахати кочијаш скочио је са столице и неко време гунђајући мрдао буљом испред камере, у потрази за излазом из студија, да би напокон нестао из програма, оставивши гошћи која је била директно укључена из Мостара отворен простор за реченицу: „Свако од нас који гостујемо у овој емисији представља своју земљу на прави начин“.

Било је разних министара просвете, који су, сваки у неком делу каријере, имали против себе мањи или већи део јавности. Сетите се Данила Ж Марковића, протеста матураната 1994 због увођења матурског испита, онда Жарка Обрадовића, који је 2013. поднео оставку на место министра кад се десило нешто слично овоме од јуче, па затим оне како се зваше из ДСС, која је хтела да укине Дарвинову теорију еволуције у школама, па Гаше Кнежевића, који је искорак у односу на Милошевићево готово непостојеће школство направио тако што је у школе увео веронауку. Сви редом, осим са нереалним захтевима родитеља и ученика да у овој земљи школство личи на нешто, борили су се и са вечито незадовољним просветним радницима, али нико као кварцовани Шарчевић није на себе навукао оволики гнев за тако кратко време за само један дан.

Реално, ми немамо појма каква су данашња деца. Шта су они? Ово незнање је последица системске небриге друштва за младе, па се они стога развијају анархично, делом под утицајем својих родитеља, делом под утицајем друге деце, а делом под утицајем Јале Брата и Бубе Корелија. Оно што може да се закључи о младима јесте да су студенти гола говна, од којих се никаква промена не може очекивати. Да ли се старосна граница оних који су свесни својих капацитета за промене снизила? Пре неколико недеља, око поднева, слушао сам језиве животињске крике преживелих са матурске вечери. Дошли су колима са афтера на оближњи паркинг и јаукали уз джиберска аутотјунована срања, разбијајућу флаше. Али, већ следећег дана за њих је почео нови живот. Неко на факс, неко у странку, неко у криминал, неко у проституцију, неко преко. Дакле, свршени средњошколци му дођу исто што и студенти – друштвенополитичке пропалице.

Ако одемо ка мало млађима, налетећемо на ученице и ученике Друге београдске, који су у једном дану својом одлучношћу и енергијом посрамили све учеснике протеста „Један од пет милиона“, када су стали у одбрану свог ухапшеног друга. Шака средњошколки начела је тих дана систем више него сви ми који смо шетали месецима. Да ли су средњошколци нови носиоци друштвених промена? Или можда треба отићи међу још мало млађе? Вест да су мали матуранти са Карабурме, у знак славља због краја школе, измлатили школског полицајца, брзо је демантована. Премлатили су га наводно неки за нијансу старији. Јавност није ни стигла да поверује у тај провидни деманти, када се десио тест из математике.

Односно није се десио тест, десили су се мали матуранти. За само неколико сати откако је пукла брука, хорде побеснеле деце изашле су на улице, отишле до минитарства, гађале јајима и министарство и полицију, покшали да упадну унутра, направивши прави мали рат на улицама - рат деце (и покојег родитеља) против маторих покварених зликоваца, према којем штрајкови озлоглашених београдских таксиста делују као геј парада, а о нашим протестима боље и да не говорим. Деца траже да не полажу матуру, деца траже оставку Шарчевића и шта год сутра да буде, а највероватније ће ипак бити новог матурског, треба запамтити овај дан, када су се деца, макар на кратко, наејебала мајке поквареним дртинама, који их јебу откако су се родили.

Шарчевић не мора ни да подноси оставку, њега су мали матуранти јуче поништили и као политичара и као људско биће, а ми смо својим очима видели како је напредњачки систем могуће разјебати у само једном дану. Потребно је само довољно бесан, довољно млад и да имаш довољно јаја.

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.