Марко Видојковић: КОМУНАЛНА ОКУПАЦИЈА

Ово му дође нешто као недићевска власт, само без немачких трупа. Са пендреком и сузавцем, али још увек без стрељања.

Marko Vidojković / 10. јул 2019

 

Дуго је напредњачка багра покушавала да направи наоружане партијске одреде. Прво су пре неколико година покушали да МУП попуне цивилима, односно својим члановима, па је тај закон скинут с дневног реда, очигледно интервенцијом споља. Преко кримнализованих државних секретара овог министарства одређен број криминалаца и батинаша добио је службене значке, али се остатак полицијског кадра показао превише неутралним у рату Српске напредне странке са грађанима. Одласком Дијане Хркаловић, хоботници смрти инфилтрираној у полицију одсечен је важан пипак, а утицај мафијашког врха у МУП-у донекле је ослабљен. Ваљало је смислити нешто друго, репресивно скоро као полиција, а распрострањено исто као и полиција, па и више.

Као увертира Закону о комуналној милицији, јавили су се предлози осуђиваних батинаша како би ваљало организовати десничарске (напредњачке) патроле по Србији, које би, под изговором „чувања реда у комшилуку“, браниле режим од побуњених грађана, а онда је то озакоњено актом о комуналној милицији! Комуналну полицију могли су да оснивају само градови, а комунална милиција биће основана у свакој општини. А у свакој општини, осим Чајетине, Параћина и Шапца, на власти су напредњаци. Дакле, у свакој србијанској припиздини имаћемо одреде комуналне милиције, спремне да проширеним овлашћењима заводе „комунални“ ред, тако што ће рецимо заустављати и претресати моторна возила.

Који то разлог може имати напредњачки милицајац да вам претреса ауто? Због кесе са остацима бурека од јуче, која вам се запатила између седишта? Због две лубенице које вам стоје у гепеку и указују на то да се можда бавите недозвољеном трговином? Напредњачки милицајци радиће и у цивилу, „по писменом налогу начелника комуналне милиције“, а имајући у виду да су сада добили могућност и да покрећу прекршајне поступке, закључак је да смо најебали начисто. Два и по месеца обуке у репресији над грађанима уверавају нас да ће комунални милицајац прекорачивати своја овлашћења на сваком кораку, а да ће подизати прекршајне пријаве и због тога што му се није свидела нечија фризура.

У управо прошлим временима, закон је налагао да се комунални полицајац има запослити на сваких пет хиљада грађана, у Закону о комуналној милицији тог ограничења нема, што значи да ће ускоро сви напредњачки кадрови, а то су углавном они са дна каце, који се до сад нису ухлебили, коначно доћи до свог динара, тако што ће легално терорисати грађане. Ко зна, можда ће број комуналних милицајаца у неким срединама бити и већи од броја становништва, а оно што је сигурно, неће бити општине у Србији, осим оне три опозиционе, у којој неће бити успостављена партијска паравојна команда.

Пре него што им, неком будућом изменом закона, буде дозвољено и ношење ватреног оружја, напредњачки милицајци моћи ће на вама да примене физичку силу млаћењем пендреком, а новим  законом омогућена им је и употреба спреја са сузавцем, чисто да не би са вама прљали руке и својим песницама наносили неку непотребну повреду. Пошто вас испрскају сузавцем и измлате службеним палицама, комунални милицајци (који ће сваки у свом селу носити посебну униформу, осим ако нису у цивилу), од сад могу и да вас снимају како им, трљајући очи и држећи се за крста, псујете мајку, а онда вам за то псовање писати још једну пријаву.

Напредњачки шпијуни који су до сад кришом снимали учеснике протеста могу да одахну – од сад ће то радити униформисани и плаћени нашим новцем. Напредњачка окупација Србије овим је окончана, а започела је 2016, освајањем власти у деведесет девет одсто општина. Сада, пред нове локалне изборе, свака од тих општина имаће своје озакоњене утериваче страха, који ће под изговором штитења комуналног реда, парадирати около и подсећати на моћ странке, а ако кренете да се куробецате, ту моћ ће на вама и применити. Ово му дође нешто као недићевска власт, само без немачких трупа. Са пендреком и сузавцем, али још увек без стрељања. Комунални милицајци заправо су окупационе трупе, које ће пазити да се на неком сеоском вашару  некоме не омакне говор против председника. Њихов главни посао биће застрашивање гласача пред локалне изборе, 2020 и старање да се широм Србије не ремети напредњачки ред.

Шта можемо да учинимо? Можемо да се надамо да ће Уставни суд прогласити овај закон неуставним. Али, већа је вероватноћа да ће се наш председник загрцнути на перецу, сетите се само свих противуставних закона које су ови бандити у последњих седам година донели, а које Уставни суд није прогласио неуставним. Можемо да се иселимо. Врата су широм отворена. Научимо немачки преко дуолинга и идемо у Фрајбург, на такси. Можемо и да се надамо да ће запад наредити стварање парашенгенске творевине од држава западног Балкана, које су испушиле за чланство у ЕУ. Међусобна отвореност граница, слобода запошљавања, неограничен и нецарињен проток људи, роба и бизниса у овим земљама може ослабити њихове листом ауторитарне режиме.

Док се то деси, ми смо најебали. Закон о комуналној милицији доказ је да смо већ готови. Како ћемо се бранити од комуналне милиције? Тако што ћемо звати регуларну полицију? Које су шансе да ће локални полицајац стати на вашу страну, а не на страну комуналног милицајца? Да идемо у хајдуке не можемо, двадесет први је век. У четнике тек, више од пола би шуровало са напредњацима. Застрашивање које спроводи Вучићева хунта има за циљ да нас до краја уведе у ред. Да нам објасни како је исплативије јести говна док они спаљују Србију, него бунити се. Ћути и пуши. Проћи ће и ово једног дана. Зашто да таласам, па да најебем. Имам децу. Имам посао. Немам посао, али радим нешто на црно, поткупљивање комуналне милиције ми спада у бизнис план. Бескрајни низ изговора и реченица којима чак не можете ни да противуречите, свако може да одабере да се не бори, када су изгледи за победу никакви. А немојте бити сигурни да се, поред комуналне милиције, на улицама неће појавити и десничарске или навијачке патроле.

Дакле, Фрајбург.

Или побуна.


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.