Марко Видојковић: Летовање 2020 – упркос апокалипси

Нема свако седам хиљада евра за седам ноћења са доручком, у кући на клизишту код баба Симане, која гаји седам коза и башту с крпељима, у Бабама, крај Београда.

Marko Vidojković / 31. јул 2020

 

Невероватно је ово лето. Док су болнице и даље препуне пацијената који се боре за ваздух, а вирус и даље хара по свадбама, док доктори пизде, бацају визире и одлазе у Данску (чим буде дозвољен улазак Србима), јер их на послу угњетавају због побуне против кризног штаба који смањује бројеве заражених и преминулих, слике са летовања полако пристижу.

Први путници који су се дочепали грчких плажа доживели су себе као своје претке, који су се, борећи се са Швабама и Бугарима, докопали Крфа. Ови модерни „солунци“, су се пред најездом корониних дивизија стратешки повукли на Егејско море, одакле су почели на интернет да каче слике својих ногу и воде. Нису, наравно, они имали икакву свест да се повлаче пред вирусом, они су једноставно кренули на море.

Живот је превише кратак и ружан да се прескочи летовање. Каква је то година ако не идем на море! Како то мислите, не знате шта ће бити са мојим аранжманом на Кефалонији? Уплатила сам још у фебруару! Хоћу на Скијатос, хоћу! Па шта ако су цео један хотел претворили у карантин за корона позитивне Србе на Скијатосу! Хоћу на Кукунарију, да пијем коктеле и да ме вуче глисер пијану на скијама! Како то мислите Грци не дају да се уђе?! Али, они су наша браћа! Како то мислите не можете да ми вратите паре?! Како то мислите, пропали сте?! 2021?! Хоћу ове године на Закинтос, ове!

После првог шока, уследило је преусмеравање ка Црној Гори. Ако се могло деведесетих, може се и сад. Не може се, испоставило се. Црногорци нам не дају да уђемо јер смо заразни, а и није згодно због ситуације са литијама. Хрватска? Нема шансе, они на мигранте пуцају, шта би тек нама радили. Али, ипак на интернету се нашла понека слика из Хрватске. Неке српске ноге су и тамо нашле неку пусту плажу да се на њој сликају.

Ликови који су искористили последњи тренутак и запалили у полупразну Истру и Далмацију, истински су хероји летовања 2020. Оваква стратешка домишљатост, овај дар да се планира два корака унапред, заслужује хиљаде лајкова по слици коју окаче. Алал им вера (шта ме боли курац што и у Хрватској расте број нових случајева!), зна се да су Србину најмилије српска (привремено хрватска) Далмација и српска (привремено хрватска) Истра. 

Ако нисте притајени великосрбин онда сте југоносталгичар, а зна се да је из Заострога најлепше поглед на залазак сунца у бившој Југи. Усташке графите исписане на сваких двадесет метара не зарезујете, комшија са трећег спрата у згради до ваше је рикнуо пре седам дана од короне, нема тога што може да упропасти ваше овогодишње летовање у Јелси! Хрватску обалу пресеца Неум. Неко до овог лета није ни знао да Босна и Херцеговина има излаз на море, а ено га сад, међу хиљадама других, на градској плажи дугачкој сто метара, ужива у чарима босанске ривијере.

У Турску још увек смемо. Ако су свих ових година летовали у Турској, за њих се практично ништа не мења, осим ако не накаче корону, заврше на интензивној и умру, негде успут. Бугари час отварају, час затварају границу за наше грађане, али заболе нас. Море је море, па макар и бугарско! Нема везе ако ме сачека и нож у леђа у виду обавезног негативног теста на изласку из земље у износу од 1000 евра, све је боље него да одседим лето на тераси!

Највећи хит овог лета, имајући у виду да је тренутно прилаз готово било ком мору немогућ, јесте оно с чим смо се толико пута спрдали – летовање у Србији. Летовање у Србији пуној загађеног ваздуха. Летовање у Србији пуној загађене земље. Летовање у Србији пуној загађених вода. Летовање у Србији пуној заражених људи. Нема везе, дај шта даш! Идемо сви у Врњачку Бању! Како то мислите ново жариште? Јебите се, идем у Врњачку Бању! Ја ћу на Златибор! И ја ћу! И ја! И ја! Како то мислите, ужичка болница није довољно велика да прими све заражене? Идем на јебени Златибор, а не у Ужице! На планину! Држаћу дистанцу, наравно! Осим кад седнем у кафић, на еспресо! Али тада ћу носити маску! На бради! 

Док велике туристичке агенције смањују број запослених и иду под стечај, мали туристички радници, хостели, друмски јебарници и етно домаћинства царују. Необичним сплетом околности, ови маргинални туристички објекти тренутно су најтраженији у понуди. Сви који су извисили за Грчку, Црну Гору, Хрватску, Златибор, Копаоник и Врњачку Бању, определили су се за мале локалне бизнисе.

Како то мислите ви сте свингерски хостел?! Шта то мене брига. Двокреветну за жену и мене и још једну за децу. Нећу да их видим наредне три недеље. Добро је што је магистрала одмах поред, ако случајно треба да се скокне до Београда по пиво. Колико кошта? Хиљаду евра ноћ? Нема проблема. „Ја бих у Гучу!“ „Можда неће бити фестивала ове године.“ „Шта ме брига, направићу ја фестивал самоме себи, мешањем алкохолних пића!“ „У реду господине, имамо праву ствар за вас, хостел Гуча, са купатилом које делите са осталим гостима, десет хиљада евра недељно.“ „Остајем три недеље!“

Наравно, нема свако новац за овакво луксузирање. Нема свако седам хиљада евра са седам ноћења са доручком, у кући на клизишту, код баба Симане, која гаји седам коза и башту с крпељима, у Бабама, крај Београда. Шта да раде они који једноставно морају да летују ове године, без обзира на све,  а више нема ни места у конвенционалним, па чак ни алтернативним летовалиштима у земљи. Притом, нису баш при парама. Већ пристижу вести из пустих војвођанских села, о српским туристима, који обијају напуштене куће, настањују се у њима, развлаче лежаљке на плацу иза, љуште парадајз и у сумрак, док их једу комарци из оближњег канала, уз звук гитаре певају „Бацила је све низ ријеку“.

Друга група провалила је у стару немачку кућу пуну духова, са бунаром који води до воде пуне арсена. Смеју се до касно у ноћ, док играју таблић и слушају Джеја на уређају из опел астре. У кући између, крије се четрдесет миграната, а у кући на ћошку крије се лабораторија за узгој сканка. 

Носите маске, држите дистанцу, зараза још увек траје.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.