Марко Видојковић: ЛЕТОВАЊЕ У РЕГИОНУ 2021 – КОШМАР ИЗ СНОВА

Уколико се задесите у радијусу од три метра од босанскохерцеговачког политичара, велика је вероватноћа да ћете док трепнете остати без новца, пртљага, ципела и гаћа

Marko Vidojković / 30. јул 2021

 

СРБИЈА

Земља авантуре. Земља без чисте воде и чистог ваздуха. Земља са масном храном. Земља са джепарошима. Земља у којој ће вам неко дркнути шамарчину јер се крећете превише споро преко пешачког прелаза. Србија дефинитивно није за слабиће, већ само за одважне и оне који желе да свој летњи одмор претворе у акциони филм, који се може завршити и сахраном. Србија је Аустралија западног Балкана (с том разликом што је Аустралија цивилизована демократска земља) - у њој вас све може убити, од комарца зараженог вирусом Западног нила, равноземљаша зараженог српским сојем корона вируса, роштиља зараженог трихинелозом, воде обогаћене арсеном и ваздуха пуног сумпор диоксида. Многи ће вам рећи да су људи највеће богатство ове мале али поносне земље и биће у праву. У Србији ће вас плаћени убица убити грешком, дилер вам пресећи робу тако да вас убије из две лајне, пријатељице сплавова и ноћи ће вам за скромну надокнаду даровати гонореју отпорну на антибиотике, а њихови мишићави пријатељи фрактуру лобање кад кренете у свој хостел, у ком ће вем те ноћи украсти пасош и сву уштеђевину. Ако сте за своју дестинацију одабрали Београд, пазите се – ово је град бетона, у коме сунце пече јаче него у Сахари, а први озбиљнији хлад се налази тек на десет километара од центра. Уколико сте се одважили за пут у српску природу, изненадиће вас њене предивне реке удобно смештене у металне цеви, те дивље депоније на сваком кораку, па чак и тамо где никада не бисте помислили да ћете на њих налетети (последње гнездо угрожене врсте орла). Обавезно искористите прилику да кусате српско органско воће и поврће, прскано пестицидима каквих нема нигде осим овде и који се ни на какав начин не могу испрати из хране. После конзумације следи највеће и најпознатије српско туристичко узбуђење – болни пролив. Јечаћете као на порођају, али барем зато задњицу можете обрисати неким од чувених српских таблоида, који су јефтинији од тоалет папира, незнатно су канцерогени и могу се купити на сваком киоску. Немојмо заборавити оно чиме се Србија највише дичи, а то је ракија. Србин ће најбољу ракију оставити за кума и брата, а вас чека парфемисана брља – чашица за чашицом ствараће вам полип за полипом у желуцу. Погледајте понекад у небо - оно скоро никада није плаво. Сузавац је у Србији легалан. И електрошокер.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Ако сте преживели Србију, овај драгуљ западног Балкана ваљда нећете. Одабрали сте прави тренутак, у лето 2021. Босна и Херцеговина је по ко зна који пут на ивици грађанског рата. Уколико желите нешто за пиће одмах по доласку, заподените са локалним становништвом разговор о геноциду. Попићете батине ма какво да је њихово, односно ваше мишљење о тој теми. Кад се Босна и Херцеговина разулари, онда акцији нема краја. БиХ има два ентитета. Имајте у виду да у српском ентитету живе већи Срби од оних у Србији, а да у њему боравите препознаћете по српским тробојкама на све стране. Како вас неко нешто упита само дижите три прста, уколико вас питају за особу звану Ратко Младић вичите херој, уколико вас за исту особу питају у другом босанскохерцеговачком ентитету, вичите злочинац. Уколико помешате ентитете па викнете погрешно, одмах вичите и упомоћ, али помоћ вам неће стићи. Иако подељена, Босна и Херцеговина има и неке заејдничке карактеристике – корумпирану саобраћајну полицију, која ће вас заустављати иза сваког ћошка, чак и ако сте пешак, а коју ћете подмитити са десет или двадесет конвертибилних марака (локална валута). Ту су и корумпирани политичари, који преко дана шире међунационалну мржњу, а под окриљем мрака заједно ждеру, пију, „јебавају кураве“ што би се рекло у овим крајевима и деле зараду од заједничких прљавих послова. Уколико се задесите у радијусу од три метра од босанскохерцеговачког политичара, велика је вероватноћа да ћете док трепнете остати без новца, пртљага, ципела и гаћа, толико су вешти у пљачки. Босна и Херцеговина стециште је великог броја миграната из средње Азије, који се међусобно макљају у нехигијенским камповима, а ако вам је до луде авантуре, можете са њима покушати да пређете у суседну Хрватску (више о томе у идућој препоруци). Босна и Херцеговина има и најмање море на планети, звано Неум, где се свакодневно обара Гинисов рекорд у броју активних посетилаца плаже по њеном квадратном метру. Ако волите несносну гужву, дреку и плићак, Неум је право место за вас. О томе каква је дестинација Босна и Херцеговина најбоље говори чињеница да заправо није реч о држави већ о протекторату, на чијем је челу високи међународни представник. Кад је реч о чистоћи природе, мора се признати да је БиХ у односу на Србију појам, што значи да можете лако налетети на медведа (не мешати с људима медведима, којих у Босни такође има), али и на заосталу мину из рата који се активно водио до 1995. Уколико носите са собом детектор за метал, он ће непрекидно пиштати због закопаног оружја, а ако кренете у подробније испитивање пећина и земљишта, врло је могуће да ћете налетети на људске остатке, не само из прошлог, већ и из Другог светског рата! Босна и Херцеговина – најбоља дестинација за особе са психичким поремећајима.

ХРВАТСКА

Ова држава се формално налази у ЕУ, али се локално становништво не разликује много од оног које живи источно од њених граница – што ће рећи, насилно је, сколно претеривању у алкохолу, уз редовне шовинистичке испаде. Море је прелепо, ту вам је тисућу отока, али и више тисућа одбачених НАТО бомби током рата са СР Југославијом 1999 (данас Србија и Црна Гора, коју препоручујемо идуће недеље). Ако желите да сазнате право значење речи „драње“, само идите у било коју конобу на хрватском приморју и наручите било шта. Ако желите да реч „драње“ доживите у буквалном смислу, онда пробајте да у Хрватску уђете заједно са мигрантима из суседне Босне и Херцеговине. Кад вас ухвате хрватски полицајци, драње од батина је гарантовано, а ако сте уболи праву смену, можда ће вам одрати и кожу с леђа или вас усмртити бојевом муницијом, ништа вам неће значити што ћете у последњим секундама живота махати данском путовницом. Врло је важно у који део Хрватске идете и које су вам таблице на колима. Уколико идете колима на којима су српске таблице, све југоисточно од отока Крк може изазвати новчани трошак, јер ће се увик наћи неки прави домољуб, који ће вам исећи све гуме и разбит шоферку, док ви у коноби једете бранцина од тисућу куна, а уколико сте у друштву неког ко прегласно говори српски, нарочито у околици Сплита, шансе су око 36 одсто да ћете и ви попити понеку шљагу, заједно са вашим ћирилићним пријатељем. Уколико немате Србина уз себе или српску таблицу на колима, онда можете очекивати прескуп одмор, уз гомилу Немаца и Пољака на плажама, а ту ће бити и грађани Босне и Херцеговине, који се можда само у Хрватској осећају истинским Босанцима, јер су им таблице на колима етнички неутралне, а међуентитетски језик идентичан. Дакле, само фурај ба и биће болан све у реду. Факат. Уколико налетите на мноштво слова У на зидовима, а  не знате шта то значи, благо вама. Уколико по зидовима налећете на хрватски грб у негативу чешће него на прави, ништа се не секирајте и никога ништа не питајте. Кад је реч о дивљацима, најамње их има у делу Хрватске који се зове Истра. Тамо ће вам избушити само джепове, а не и гуме, све и да имате кокарду окачену о ретровизор (не саветујемо). Стајаћете Немци, Италијани и ви, једни другима на глави, уместо плажа сунчаћете се на оштром камењу, а кад скочите у воду, ако почне да пече, не брините, нису хемијске супстанце од НАТО бомби, већ црвене медузе, који хема баш увек, али није и да их нема.

ИДЕЋЕ НЕДЕЉЕ: ЦРНА ГОРА и како да се понашате уколико налетите на литију на плажи или око вас почне општа туча између голијата са црвеним и голијата са црвено плаво белим заставама; КОСОВО* и доживите прави налет адреналина узвикујући у Јужној Митровици „Косово је Србија!“, који ћете после избалансирати правим налетом хероина у вену или нос; СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА и како је могуће да људи бацају тоне ђубрета и на надморским висинама изнад 2000 метара и АЛБАНИЈА: како се правилно сунчати уколико баш на вашу плажу дођу глисери из којих се истоварују пакети умотани у браон селотејп.
(текст је сатиричан, чуј, стари, болан, факат, ба, јебо га ти, ћивша нона)

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.