Марко Видојковић: Од Бранка Коцкице до Бранка Поштице

Оно што је посебно заболело све „поштарчиће“ је да је у пошти фиквитно запослен Бранко Коцкица, а не Аца Поштар, што би било логично, па можда чак и праведно.

Marko Vidojković / 12. децембар 2019

 

Да ли сте знали да је, пре него што је постао трговац оружјем, отац министра полиције, Бранко, био запослен у Телекому? Никада није дошао на посао, али је (веома високу) плату добијао редовно. У ствари, велика је вероватноћа да је и данас тамо запослен.

Фиктивно запошљавање режимских чланова родбине, ботова и познатих личности које подржавају Вучића један је од носећих стубова пораста просечних плата и смањења незапослености у земљи. Пронаћи ћете их у сваком јавном предузећу, тачније, нећете их пронаћи, пошто никада не долазе на „посао“. Тамо где бахаћење није отворено до те мере да се овакви „радници“ запошљавају на неодређено време, они потписују уговоре о делу и практично су невидљиви за систем. Њихова имена и текуће рачуне виде само рачуноводства јавних установа.

Уз почетак актуелног штрајка поштара стигла је непроверена, али вероватна информација, како су и у том предузећу, на фиктивним радним местима, запослене естрадне звезде, те режимске сестре, браћа и супруге, са платама не мањим од 120 хиљада динара. Најзвучнија имена су певачице Јелена Броћић, Нела Богдановић, Жељко Самарджић и Јами, а говори се да поштину сису обилато сисају и ултрадесничарски покрети, које је режим основао да бију и застрашују грађане.

Од свих фантомских поштара, једино је Тијана Ајфон била довољно човек да заинтересованим новинарима одговори на позиве и демантује да је запослена у пошти, каже нема ни радну књижицу, што значи да је вероватно међу поштаркама које раде по уговору о делу. Шта је Тијану Ајфон препоручило за рад у пошти? Судећи по презимену, логичније би било да је запослена у Телекому, заједно са господином оцем доктора наука Стефановића. Уколико је заиста постала поштарка, Тијана би онда морала да промени свој назив у Тијана Уплата – Исплата, или још боље само Тијана Уплата, или пак Тијана Шалтер.

Оно што је посебно заболело све „поштарчиће“ је да је у пошти фиктивно запослен Бранко Коцкица, а не Аца Поштар, што би било логично, па можда чак и праведно. Али Аца Поштар је фиктивни лик за децу, који је нестао из наших живота још крајем осамдесетих, а Коцкица је током двадесет првог века из дечијег идола мутирао у напредњачко страшило, које лаже како подржава Весића, јер је овај заслужан за репризно приказивање „Коцкице“ на РТС, а Вучића зато што је као мали гледао „Коцкицу“. Испоставља се да их подржава јер су га они заузврат фиктивно запослили. Трансформација је готова. Бранко Коцкица сада је Бранко Поштица. 

Још једно митско биће налази се у пошти, тачније на њеном челу - ПУПС-овка, Мира Петровић. Или се, заправо, не налази, пошто јој је по одлуци суда донетој овог пролећа истекао в.д. мандат, па су тако и суспензије које је делила поштарима када су прошли пут штрајковали, проглашене неважећим. Мира је од ваших пара купила 46 скупоцених лимузина на тендеру, на који се, према условима, могао јавити само фамозни „Ауто Чачак“ (напредњачке шкоде). Сада, кад има индиција која су све муда фиктивно запослена у пошти, постаје јасно да ова набавка можда и нема везе са дубоко корумпираном директорком, већ са потребом да режимски славни поштари имају адекватна превозна средства. 

Пошта је демантовала да су естрадне звезде, старлете и десничари фиктивно запослени у њој. Ипак, истовремено, Пошта неће да преда списак запослених, а да ли се нови повереник за информације од јавног значаја тиме уопште бави, па, не бих се баш кладио. Дакле, можемо само да верујемо Пошти, што ће рећи, не верујемо им уопште и што се нас тиче, Јами и сестра Оливере Јовићевић поштарке су док се не докаже супротно.

И овог пута, штрајкујућим поштарима стижу писма о суспензији, темељи државе се тресу, јер кад стане пошта, стало је све. Уместо поштара у штрајку, пошту разносе лица која су имала два сата обуке, дакле, регрутовани су из напредњачког базена људске страве и ужаса, стога се немојте чудити ако вам коверте које неким чудом нађете у сандучету (већа је вероватноћа да ће их поштари на замени бацити у Саву и отићи на пиво) смрде. Оно што није стало јесте исплата зарада фиктивно запосленима, не само у пошти, већ и у свим другим буджетским институцијама које на свом платном списку гаје своје личне ботове, фантоме, духове и Жељка Самарджића. 

Ко зна, можда ће у једном тренутку Мира Петровић, уколико је и даље директорка (причало се пре неки дан да је поднела оставку), па и да није, очигледно да у Пошти то није ни битно, замолити своје фиктивно запослене да изађу на улице и припомогну у разношењу рачуна за струју и инфостан. Стога, припремите кофу гована и држите је поред врата, уколико неко случајно на њих позвони двапут и викне „Татататира“.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.