Марко Видојковић: СРБИЈА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

Ма, само бели лук и ракија. И фервекс. И пљуга, да се плакну плућа. И гробар.

Marko Vidojković / 13. фебруар 2020

 

Хит ове зиме, а можда и пролећа, јесте корона вирус, који је пре неки дан добио и службени назив ЦОВИД 19 (КОВИД 19). Настао у Вухану у Кини, да ли једењем слепих мишева, или у оближњој војној лабораторији, или на неки други начин којим вируси настају, КОВИД 19, заразио је досад десетине хиљада људи, а побио на хиљаде. Реч је о обољењу налик грипу, које, кад се спусти на плућа, хоће и да удави (одатле и назив - КоВучићИДачић 19), најпре се мислило само старије и хроничне болеснике, а сад се зна да кока и оне који су до јуче трчали полумаратон.

Умро је и лекар који је први покушао да упозори на нови сој корона вируса, биле су му само 34 године. Он је најпре био кажњен, јер је био претерано брбљив, а онда је и умро, баш од вируса чији је узбуњивач покушао бити. Знам, знам, сви сте у фазону, ма убиле га комуњаре, можда је и тако, али то не мења чињеницу да је вирус напољу и да убија. И то убија врло ефикасно, пошто је (помоћу новог начина за откривање вируса) само у једном дану откривено 16.000 нових случајева и преко 250 мртвих.

Све земље света упале су у фрку и организовале одбрану од сићушног давитеља, најчешће карантинског типа, па су тако Французи све путнике из једног авиона стрпали у хотелски комплекс на Азурној обали, у трајању од четрнаест дана, колико инкубација вируса траје. Управо ово и јесте главна зачкољица код маленог давитеља – клицоноша може около да се шетка тринаест дана и да за собом сеје вирус, па тек онда да се разболи. Тако се мислило све док се на једном крузеру на далеком истоку није поразбољевала гомила људи, а клицоноши ни трага ни гласа! Дакле, како време одмиче, вирус је све мистериознији и све зајебанији.

Оно што свакако треба узети са озбиљношћу јесте то да су Руси, традиционални партнери Кинеза, увели визе за кинеске држављане и обуставили железнички саобраћај између две земље. Ту би требало да се угасе и последње теорије завере о томе да ли вирус уопште постоји. Постоји. И да ли је опасан. Опасан је. Чињеница да Кина губи око 400 милијарди долара дневно на овом проблему оставља простор за теорију како је реч о биолошком рату, кад се има у виду коме све смета кинески економски напредак, јефтина кинеска роба, кинеска напредна технологија и Кинези, као такви.

А шта смо ми урадили да бисмо се заштитили од КОВИД-а 19? Када сам се, пре недељу дана, враћао из Немачке, очекивао сам да ће ми лице у белом мантилу, са гас маском на глави, измерити температуру, или да ћемо пролазити кроз нека врата која пиште ако имамо температуру већу од 37.5. Не, апсолутно ништа од тога се није догодило. Прошли смо кроз тунел, па кроз ходник, па смо се спустили до места где се лупају печати у пасош, тамо нас је стајало бар двеста, са мог и других летова, сви смо удисали исти ваздух, неки смо и кијали, пандур ме није ни погледао и кроз минут сви смо били на слободи, ко зна, неки од нас можда и са КОВИД-ом 19 у себи.

Златибор Лончар рекао је управо супротно, како је на аеродромима у Београду, Нишу, Краљеву, па чак и оном четничком, у Прањанима, све спремно за скрининг путника, те да су припремљене посебне мере и просторије за оне који су можда заражени. Једине засебне просторије које сам видео биле су за пушаче. Поуздано знам за случај једне жене у Панчеву, која је дошла да отвори боловање јер је кашљала и кијала, па су је стрпали у корона - карантин на пола дана и тек после детаљнијих провера, отворили јој боловање.

Добро, значи неке мере се негде ипак спроводе. Запажен је и случај аутобуса пуног туриста из озлоглашеног Вухана, који се провозао Хрватском, Босном и Србијом. Путницима је овлаш мерена температура, све је било океј, а наши органи су чак изјавили како не желе да ремете планове за одмор господи колонизаторима из Кине, већ су путем закона вероватноће закључили „Ма, сви су здрави, терај.“ То је било чак и пошто се сазнало да је период инкубације чак четрнаест дана.

Имајући у виду да са Кином имамо дубоко дупеувлакачке односе, до те мере да је Психопата пре неки дан преко телевизора понудио изразе саучешћа Си Ђин Пингу, те помоћ Србије у борби са вирусом, да нема визног режима између наше две земље, да су Кинези тренутно носиоци неколико инфраструктурних и загађивачких пројеката у земљи, велика је шанса да се неки клицоноша обрео у Србији и да оно, што је у белом свету КОВИД-19, код нас натенане мутира у КОВИД-20, наравно, заразнији и смртоноснији од актуелног.

У модерној српској медицини акутна обољења респираторних путева се деле на: грип, обољења слична грипу и превише шмркања коке и спида. Свињски грип, птичији грип, САРС, МЕРС, КОВИД-19, све су то за нас шпанска села. Дај да зајебавамо власницу Азијске робне куће у Темерину. Ха ха ха, како смешно прича српски. Јел има вирус? Има говно, дођи да поједеш. Ха ха ха. Ха ха ха. Корона вирус не може да преживи у Србији, толико је загађен ваздух. Ха ха ха. Ха ха ха. Доктор Смрт рекао све је уреду, значи најебали смо! Ха ха ха. Ха ха ха.

Ха ха ха.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.