Марко Видојковић: ВЕЋ ЈЕ КАСНО

Оног тренутка кад смо пристали на то да Вучић одлучује о свему, пристали смо и на то да најебемо у пандемији.

MARKO VIDOJKOVIĆ / 12. март 2020

Епидемија корона вируса је најважнији политички догађај у Србији од победе Томислава Николића на председничким изборима, 2012. Некомпетентном мафијашком режиму, који управља путем лажи и насиља, ширење смртоносног вируса је последње што је требало. Власт нас је оставила на цедилу већ у самом старту, тако што су из самог државног врха послате поруке како вирус постоји само на фејсбуку, како су жене отпорне, стога могу слободно у Италију у шопинг, а сам фирер се похвалио како сад има изговор да лоче више ракије (наравно, потпуно небитне за имуни систем) него пре.

Неколико дана касније, шездесет милиона житеља Италије нашло се у карантину, а сви који су послушали савет врха српске државе да иду тамо у шопинг, успаничено су кренули кућама, носећи са собом микроскопског слепог путника. Успаничени дегенерик вриштао је јуче на конференцији за новинаре како је чиста лаж да је неко некада назвао вирус најсмешнијим и ова изјава је у року од десет минута умонтирана са изјавом парадоктора Несторовића како је ово најсмешнији вирус на свету, не би ли се (по ко зна који пут) материјално доказало колики је лажов лудак који нас је узјахао.

Неки кажу он се обраћа својим гласачима који имају памћење пластичног лавора, стога може да испаљује контрадикторне изјаве дан за даном ако жели, али немојте баш толико потцењивати интелигенцију Вучићевог гласача. Он гласа пре свега из страха, дакле, кукавица је, али није глуп. Вучићевим бирачима до јуче је главни поркетач био страх од губитка посла, од председника месног одбора СНС, од джипова без таблица, а од пре неки дан корона вирус је заузео сва та места и сада су, у односу на могућност сопствене или смрти ближњег свог, све претње напредњачких капоа изгубиле на снази.

Чини су разбијене, црна магија је нестала и сада смо сви заједно у истим говнима, отприлике као и 1999, када нас је Милошевићев режим оставио на цедилу и изложио небеском иживљавању НАТО авијације. Док је трајало ратно стање, владали су и закони панике, играло се по мостовима, ругало се шефовима НАТО држава, пиратерисали се Дизнијеви цртаћи, али чим је потписан Кумановски споразум, колективна подсвест брујала је „Људи, најебасмо због будале, дај да га рушимо.“ Врло брзо, Милошевић је отишао у историју.

Паника због заразе је још у повоју, управо захваљујући ноншалантном приступу покварењака и лудака из режимског врха. Опсесивно компулсивно пражњење рафова у самопослугама још није узело мала, али зато средстава за дезинфекцију већ неколико дана нема у продаји, што значи да су „глупи Срби“ схватили како им генетика (још једно буђаво јело које им је сервирала Несторовићева кухиња) неће помоћи, већ радије прање руку алкохолом и избегавање сувишних контаката.

Режим чини све што је у његовој моћи да ублажи слику о сопственој немоћи, чак круже гласине како Беба Поповић из неког бункера одређује колико ће се и кад нових случајева заражених обнародити, па је, у складу са том теоријом завере, јурос био само један, захваљујући ваљда Вучићевом јучерашњем лупетању на конференцији за новинаре, које је више него икад пре јавности показало каква преплашена малоумна пизда се продаје за новог Тита. 

Осим гласина о штимовању објављивања броја новооболелих, потенцијални носиоци корона вируса се по друштвеним мрежама жале како им се на два понуђена телефона сатима нико не јавља, а ти телефони једини су начин да се дође до тестирања на вирус, с обзиром на то да евентуални тестови које буду радиле приватне лабораторије неће бити признати. 

Ту је и питање респиратора, који су неопходни да би евентуални тешко оболели добили алтернативни начин дисања док се боре за живот. Кретен се јуче курчио како их имамо малтене за извоз, али је само петнаест минута касније расписан хитни тендер за набавку петнаест нових респиратора, уз опаску појединих стручњака да их ни са тих петнаест нећемо имати ни изблиза онолико колико ће нам требати, ако најебемо као Италијани.

Најморбиднији пример режимске бахатости јесте одлука да се вртићи, школе и универзитети још увек не затварају, иако је у скоро свим земљама погођеним вирусом то била једна од првих одлука. У чему је фора са овом одлуком, осим што је у потпуности у складу са досадашњим радом спеченог и бахатог антиминистра просвете? Нема форе, једноставно је реч о куповини времена и бедном покушају да се заборави сам почетак епидемије и њено означавање као далеко блаже од сезонског грипа.

Монструму вучићевског калибра свеједно је колико ће мртвих оставити иза себе, не би ли се одржао на власти. Дан или два вишка школске наставе могу значити стотине новозаражених, али он је вероватно укалкулисао како је до сад зараза већ измакла контроли, стога је свеједно да ли су деца у школи или не, али није свеједно какав је његов имидж у јавности, зато дај ред курчења, па ред здравствених мера, дај забрану за јавне скупове у затвореном, али не и за школске приредбе, обустављај напредњачку кампању, али курчи се како ће протести суботом бити дозвољени, баљезгај како ће избори бити можда одложени за две или три недеље, а онда планирај да их ипак помериш за јесен, шаљи са конференције за штампу људе у Италију у шопинг, а онда их на следећој конференцији мољакај да не крију како су били у Италији. 

Епидемија корона вируса једва да је почела, а већ говори гласније од сваког од нас какве неспособне вуцибатине управљају државом. Примера за охолост, бахатост и безобзирност је безброј. У крајњој линији, већ сам писао текст на исту тему и пре него што се мали давитељ разлетео по Европи, али, ето, морао сам још један, чисто да вас подсетим како ће и ово једном проћи, а кад прође, надајмо се уз што мање жртава, доћи ће и време за наплату оваквог издркавања над сопственим грађанима. Тада међу повериоцима неће бити само противници режима. Биће сви.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.