Марко Видојковић: ЗЛАТНИ ЛАВ ЗА МИР И ЊЕГОВЕ ЗЕБРЕ

Као пуцањ из Вулинове хаубице, режимским медијима је у суботу одјекнула вест да је Александар Вучић добио венецијанског Златног лава за мир.

Marko Vidojković / 05. децембар 2018

Када ти све лађе потону, када останеш без маневарског простора, када упорно испадаш идиот пред највишим светским званичницима, а килава јајара у преговорима са косовским Албанцима, када пружаш уточиште убицама и дајеш алиби мафијашима, решење постоји – наручи од својих ортака награду за мир. Не Нобелову, али ипак...
Као пуцањ из Вулинове хаубице, режимским медијима је у суботу одјекнула вест да је Александар Вучић добио венецијанског Златног лава за мир. Да, Оног златног лава, ког Вучић свакако није могао да добије за своју патетичну глуму, нити за бедно режирање спинова. Он је добио златног лава за мир, а ова одлука жирија испраћена је грозоморним хвалоспевима Вучићевој мироточивој политици, којих би се и сам Стаљин постидео.

Сви ми знамо да је Вучићева политика мирнодопска таман колико је и лав мирнодопски настројен према зебри, стога су се појавиле основане сумње да је ово признање наручено из Београда и плаћено из шкриње без дна у власништву Вучићевог криминалног клана. Према речима Вучићевог добро плаћеног саветника из доба када је овај упропаштавао Србију са позиције премијера, Франка Фратинија, „Златни лав за мир“ је поптуно легитимна награда, коју Вучић није платио, а коју дели независно тело, у коме наравно седи и Фратини.

Кад се има у виду да је Нобелову награду за мир добио Барак Обама звани „Бомбардер“, те Европска Унија, звана „Бирократски монструм који једе народе и државе“, онда је потпуно нормално што и један локални диктатор добија награду за мир треће категорије. Океј, није је платио. Чланови жирија су, дакле, или имбецили или су покварени, или су, најзад, необавештени. Или ју је ипак платио?

Но, то уопсте није тема овог текста. Српска власт је пуна људских и професионалних величина, којима се такође смеше престижне међународне награде. Да се упознамо са добитницима:

АНА БРНАБИЋ Награда „Платинасти фикус 2018“, коју додељује престижна Међународна академија за подршку кућном и украсном биљу са политичким амбицијама. Ова награда са вишедеценијском традицијом, која се додељује изузетним поједницима који служе за украс у извршним органима, додељује се Ани Брнабић зато што је урадила невероватан посао за свог власника и заливача, у виду непрекидног бесмисленог брбљања о потреби за дигитализацијом Србије, чиме је створила илузију како служи још нечему осим за украс. Кад овоме додамо њене повремене изласке из затворених просторија, закључујемо да је за једну собну биљку све ово невероватан успех, а награда више него заслужена.

ДОКТОР НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ Награда „Најпаметнији у 2018“, коју додељује престижни Међународни клуб за неоспорну памет, зато што је у судском процесу против издајничког портала „Пешчаник“ доказао да није најглупљи, како се то у једном тексту тврдило, што га аутоматски сврстава међу најпаметније, не само у региону, не само на свету, већ и у целокупној историји човечанства. Овим драгоценим признањем,  неоспорно доказује, како је Доктор Стефановић, као најпаметнији икад, свакако сам писао свој докторат, а захваљујући својој енормној интелигенцији решио је и најтеже злочине у земљи, попут крађе бакра и уличних дилера који су се отргли државној контроли.

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН Награда „Најдивнији даљи рођак на свету“, коју додељује еминентни Међународни скуп даљих рођака, зато што је био толико диван, да му је тетка његове жене решила стамбено питање, путем вишеструких донација из Канаде. Нема ниједног човека на свету, осим лауреата Вулина, који је успео да у оволикој мери шармира, не своју, већ женину даљу рођаку,  јасно је да га никада више неће ни бити, те је жири одлучио да ово буде последњи пут да се ова награда дели, и поред њене вишевековне традиције.

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН и ЖЕЉКО МИТРОВИЋ поделиће награду „Најзахвалнија муштерија 2018“, угледне Мреже међународних трговаца забрањеним супстанцама прве категорије, која им се додељује за немерљив допринос јавном појављивању у разгаженим стањима, те писању километарских говора и јавних писама под утицајем производа поменуте Мреже. Као награду, поделиће новчани износ који дугују Мрежи и који ће морати да исплате одмах пошто држава одобри нове кредите Митровићевој компанији и тетки Вулинове жене.

АНДРЕЈ ВУЧИЋ добиће награду „Најбољи бата, стрика, послодавац, менаджер и људско биће у галаксији“, коју додељује престижни Међународни фонд за живе легенде, историјске личности и будуће светитеље, са седиштем у Зубином Потоку. Господину Вучићу ће као награда бити уручена Србија, са целокупним становништвом, да им ради шта хоће, кад хоће и како хоће. Ово је први пут откако је ова награда успостављена, да је добитник преузео награду пре проглашења - толико је било јасно да му у овој дисциплини нема равног, нити ће га икада бити.

ПРЕДРАГ САРАПА добитник је награде „Најдебља дворска луда“, коју додељује престижни Међународни одбор за дворске будале са посебним потребама, који се, само због овог добитника, састао први пут после двеста педесет година, колико је у цивилизованом свету трајао период без дворских луда. Овај неодољиви „вепрић“, како му неки тепају, доживео је невероватну трансформацију - од пијанца који једва устане у седам увече, не би ли снимио бедну копију „Утиска недеље“, до агилног дворског пајаца, који устаје раном зором и води здрав и духовит живот, у корист својих господара, притом се гојећи све више и више. Невероватан успех.

НЕБОЈША КРСТИЋ КРЛО добитник је награде „Најдубљи улазак 2018“, коју традиционално додељује престижно Међународно удружење гастроентеролога на друштвениим мрежама, за најдубље увлачење путем твитова појединцу или групацији. Мерења која су вршена током целе године, показују како Крлу у овоме нема равног. Овом мајстору дубоког шлихта већ дуго само скупоцене ципеле вире из ануса жртве, у овом случају Александра Вучића, добитник Златног лава за мир. Заиста, право је чудо остати миран, а цео Крло ти се трајно уселио у анус.

На жалост, управо на овом месту истиче простор за ову колумну. Уколико стигне довољно ваших писама са молбама за још добитника, неке од наредних среда сазнаћете које су престижне међународне награде добили Ивица Дачић, Братислав Гашић, Зорана Михајловић, Балав Пајкић, Миша Вацић, Томислав Николић, Милорад Додик, Драган Бујошевић и други из ове непрегледне скупине наших непроцењивих савременика.

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.