Ово су најтраженија занимања у БиХ, али и она звања која су најчешће на бироима

Ближи се крај школске године, а самим тиме за матуранте расте и недоумица коју средњу школу школу и факултет одабрати. 

T.Čalić / 15. јун 2019

 


Када се све сагледа и анализира, једно је сигурно - млади, али и њихови родитељи, би прије уписа у средњу школу, а посебно прије уписа на факултет, требали добро промислити и повести рачуна о потребама тржишта. Диплома не би требало да буде терет и разлог редовног јављања на биро. Она би требала омогућити запослење.


У наставку сазнајте која су то најтраженија занимања како за оне са факултетском дипломом, средњом стручном спремом, тако и за ИИИ степен стручне спреме. 


Како је за Буку рекао предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић многи матуранти гријеше приликом избора школе јер не воде довољно рачуна о реалном стању на тржишту рада. “У вријеме избора средњих школа и факултета, веома је важно помирити жеље ученика и њихових родитеља са занимањима потребним тржишту. Морас се кончано схватити да се не мора на на факултет да би се радио добар посао. И оно што нама дефинитивно треба јесте да почнемо са школовањем кадра за привреду, да имамо школу као што је некада била Школа ученика у пољопривреди", ракао је Шкребић и открио да су вариоци, бравари, токари, тесари, зидари, обућари, текстилци, возачи, те радници обучени за руковање тешким машинама, занимања са којима ће најбрже наћи посао. Од факултетских диплома, натраженији су инжињери технологије и стручњаци из области информационих технологија.


Када је ријеч о подацима Завода за запошљавање Републике Српске они показују  да када је ријеч о високој стручној спреми професори филозофије и социологије, географије, професори физичког и здравственог васпитања и дипломирани педагози. Занимљиво је да иако је на евиденцију Завода пријављен велики број лица са занимањем финансијски радник, дипломирани економиста и дипломирани правник, од стране послодаваца највећи интерес исказан и за истим.
Што се тиче занимања са средњом стручном спремом до запослења кнајлакше долазе угоститељско-кулинарски техничари, машински техничари за компјутерско конструисање, те зубно-технолошки техничари, док на посао најдуже чекају економски техничари и матуранти гимназије.


У оквиру ИИИ степена стручне спреме, најбрже до посла долазе  заваривачи, инсталатери, возачи теретних пекари, возила, док је судбина трговаца, бравара и металостругара да знатно дуже чекају на запослење.
 


Доносимо и податке Федералниог завода за запошљавање и кантоналне службе за запошљавање крајем 2018. године када су провели анкетирање 1.034 послодавца регистрованих  у Федерациј БиХ, а који имају пет и више радника.  Према њиховој евиденцији нека су од најтражених занимања према истраживању тржишта рада у Федерацији БиХ су шивач, кројач и текстилни радник; обућар; продавач-трговац; заваривач; возач; бравар; столар; конобар; кухар; зидар. 
Најтраженија занимања високе стручне спреме у 2019. годину су: машински инжењер; економиста; доктор медицине и стоматолог; ел. инжењер - информатичар; грађевински инжењер; правник.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.