МЕДИЈИ У БИХ: “Новинари против себе осим ПОДЗЕМЛЈА имају ВЛАСТ, ПОЛИЦИЈУ И ТУЖИЛАШТВО”

Новинарство и новинари на подручју Балкана на свакодневном су удару од стране политичара, интересних група, бизнисмена и осталих појединаца и група које сматрају да њихове закулисне радње треба да прођу непримјећено.

Maja Isović Dobrijević / 16. мај 2019

Foto: BUKA

 

Конференција под називом „Новинарство и грађани на удару закона и безакоња (Напади на новинаре, застрашивање, цензура, протести, правна заштита, законска регулатива)” одражан је данас у Бањалуци. На самој конференцији учествовао је велики број новинара, уредника и других стручњака који су анализирале стање у медијима у БиХ.

Конференцију је организовао Бањалучки центар за људска права, Фондација Фриедрицх Еберт Бања Лука и Удружење БХ новинари, а на панелима се расправљало о утицају закона на медијске слободе и људска права, лажним вијестима без граница (офф-схоре медијима) и гушењу новинарства и грађанских протеста цензуром и притисцима.

Важно је споменути да су новинарство и новинари на подручју Балкана на свакодневном удару од стране политичара, интересних група, бизнисмена и осталих појединаца и група које сматрају да њихове закулисне радње треба да прођу непримјећено.

Дешавања са групом „Правда за Давида” и забране окупљања на Тргу Крајине у Бањалуци, показале су да се скоро сваки бунт против власти и свака ријеч изговорена против властодржаца и нерада државних органа могу гледати као акти усмјерени против државе. У Србији се догађају дешавања народа у виду скупова под називом „1 од 5 милиона”, а у Хрватској  новинари протестују против цензуре, тужби против медија и новинара, као и уништавања новинарства као јавног добра, док се против новинара води преко 1000 судских процеса у Хрватској.

Марко Дивковић, предсједник Удружења БХ новинари рекао је да се новинарске слободе све више своде на чињеницу да можете мирно писати шта год хоћете под контролом 2-3 цензора.

“У суровим бх приликама то значи да новинар за собом има нечију песницу, пиштољ или мотку или има уредника. По мом мишљењу дио наших уредника гори су од дијела наших политичара, јер они иду преко мртвих колега и колегица само да би удовољили захтјевима својих политичких ментора који су их ту инсталирали. Понашају се по принципу ‘ја то хоћу’, не обазирући се на то да ли ће му колега бити у смртној опасности, да ли ће се уопште вратити и како ће се вратити. Њих само занима снимак и ништа више”, рекао је данас на конференцији Дивковић.

 

 

Он додаје да дио наше руководне професије заправо су исти као наши политичари, јер они креирају и стимулишу нападе на новинаре.Према евиденцији линије за помоћ новинарима при Удружењу БХ новинари имамо 1,2 напада седмично у БиХ, а Дивковић каже да је та статистика сама по себи довољно поразна.

ТУЖИЛАШТВО СПАВА ДЕБЕЛИМ СНОМ ВЕЋ ДЕЦЕНИЈАМА

“Наше тужилаштво спава дебелим сном већ деценијама није још ни једном од тих напада на новинаре довољно озбиљно процесуирала. Нису се чак ни удостојили да ефикасно заврше најкрвавији напад на новинара Владимира Ковачевића. У тој ситуацији говорити о медијским слободама је лицемјерно”, каже Дивковић и каже да би они који тек планирају да се баве новинартвом требало би добро да размисле, јер они против себе осим подземлја имају власт, полицију и тужилаштво, односно све они који су по закону и својој функцији дужни да их бране.

Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука рекао је да је у цијелом регион примјетно опадање медијских слобода.

“БиХ је ове године на 63. мјесто по питању медијских слобода према извјештају Реортера без граница, Хрватска је на 62. мјесту, а иза них је Србија на 108. мјесту. У цијелом регион угрожена су људска права и медијске слободе и све оно што се подразумијева у демократским земљама. Поразно је што све већи број грађана сматра да је оправдано ударити новинара, као и кад видимо како се званичници понашају према новинарима. Поред тога поразно је што имамо низ нерјешених случајева напада на новинаре, као и то што још увијек није до краја ријешен покушај убиства колеге Владимира Ковачевића. Све то додатно забрињава кад говоримо о слободи медија у БиХ”, рекао је Вукелић.

Данашња конференција отворила је многа питања о заштити новинара, као и потреби да се та заштита законски на бољи начин уреди. Сама конференција привукла је велики прој новинара и медијских радника.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.