Међу најопаснијим затвореницима доживотну казну служи и медвједица Катја

Женка смеђег медвједа служи доживотну казну у затвору заједно са најопаснијим криминалцима у Казахстану.

BUKA portal / 21. април 2019

Foto: Twitter

"Злочин" ове медведице је напад и рањавање двије особе. Екатерина или Катја је затворена у Костанају прије 15 година.

Она је проглашена кривом за два одвојена напада на људе који су проузроковали тјелесне повреде у кампу у којем је претходно била затворена.

Медвједица је једино биће женског пола у затвору у којем се налази 730 опасних криминалаца, укључујуц́и и убице чије казне не прелазе 25 година. Такође је и једини затвореник са доживотном казном, пише "Даилy Маил".

Једина утјеха овој несрећној животињи јесте чињеница да је једини затворнеик са базеном у ћелији.

Нема много фотографија затворене животиње, али Аслан Медибајев, управник овог затвора строгог обезбјеђења тврди да је она постала мање опасна, што сматра посљедицом година и година проведених иза решетака.

"Она је пријатељски настројена, уопште није агресивна. Други затвореници је посјец́ују. Пробудила се прије око мјесец дана из хибернације. Сада се осјец́а добро, и трчи, скаче", рекао је Медибајев.

За разлику од других затвореника, Катји нису дозвољене "брачне посјете".

"Нажалост, не можемо да доведемо мужјака код ње", рекао је Азамат Гапбасов, замјеник шефа одељења за рехабилитацију и едукацију затвореника.

Медвједица је постала симбол затвора и у њену част је подигнута статуа.

Катја је напала двоје људи 2004. године у одвојеним инцидентима у кампу Белаја Јурта гдје је била затворена у кавезу након што ју је оставио циркус у којем је живјела још као младунче.

Једног 11-годишњег дјечака је ухватила канджом кроз кавез за ногу.

Убрзо након тога медвједица је напала мушкарца који је, вјероватно под утицајем алкохола, покушао да се рукује са њом, игноришући знакове упозорења. Због тога су је затворили у затвор, јер није било зоолошких вртова у близини да је преузму.

Сада се о њој брину затвореници.

"Она је мирна, није агресивна. Обожава слаткише које јој затвореници дају - бисквите, јабуке. Комуницирање са животињом ми уљепшава вријеме које овдје проводим, чини га мање болним", испричао је Игор Тараканов (43).

 

Извор: Независне


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.