Међународни дан музеја у МСУ РС: Изложба, концерт, предавање, програм за дјецу...

Овогодишње обиљежавање Међународног дана музеја повезано је са манифестацијом Европска ноћ музеја коју Музеј савремене умјетности Републике Српске редовно обиљежава

BUKA portal / 14. мај 2021

 

Музеј савремене умјетности ће обиљежити Међународни дан музеја 18. маја 2021. године у 19.00 часова. Овај значајан дан за музеје биће у знаку обиљежавања 130 година од подизања зграде Старе аустроугарске жељезничке станице у Бањој Луци у којој се Музеј налази.

Овогодишње обиљежавање Међународног дана музеја повезано је са манифестацијом Европска ноћ музеја коју Музеј савремене умјетности Републике Српске редовно обиљежава у оквиру годишњег календара културних манифестација Града Бањалуке. Због епидемилошке ситуације музеји у цијелом свијету овогодишње обиљежавање Европске ноћи музеја повезаће са Међународним даном музеја и обиљежити низом различитих догађаја у оквиру седмице Међународног дана музеја у којој се налази 18. мај.

Тим поводом ће у МСУРС 18. мај Међународни дан музеја бити у знаку обиљежавања 130 година градње зграде Старе аустроугарске жељезничке станице у Бањој Луци у којој се Музеј налази. Тога дана у 19.30 часова биће приређено предавање Проф. др Мирослава Малиновића, под називом „130 година здања Старе аустроугарске жељезничке станице“. Предавању ће претходити краћи концерт квартета труба Академије умјетности у Бањој Луци, који ће се одржати на платоу испред зграде Музеја.

Седмица Међународног дана музеја, биће обиљежена и манифестацијом за дјецу, која ће уједно бити и посебан музејски ноћни изазов за дјецу, који ће се одржати 20. маја у 19.00 часова. Тим поводом ће бити приређено драмско вођење кроз изложбу „Од Галерије до Музеја“ дјечијег студија глуме „ДЕА НИКА“, а у питању је Међународни музејски ноћни изазов - #МусеумАтНигхтЦхалланге током којег ће бити снимљена краћа видеа, те иста бити презентована у оквиру #МусеумАтНигхт.

 

О Међународном дану музеја

Међународни дан музеја је први пут прослављен прије 40 година, 1971. године. Широм свијета све више музеја учествује на обиљежавању Међународног дана музеја. Сваке године Међународни савјет музеја (ИЦОМ) под покровитељством Савјета Европе и Унеска (УНЕСЦО) одређује тему ове манифестације те за ову годину гласи „Будућност музеја: опоравак и ново осмишљавање“ која назначава промјене у раду савременог музеја, те пружа могућност промишљања и креирања нових идеја и рјешења у тзв. новој стварности изазваној пандемијом. Овакав приступ пружа могућност да Музеји изађу из својих досадашњих оквира и свој програм прилагоде овој ситуацији.

Међународни музејски ноћни изазов - #МусеумАтНигхтЦхалланге

Међународни музејски ноћни изазов - #МусеумАтНигхтЦхалланге је нова музејска интернет платформа коју су покренули бројни европски музеји на иницијативу Музеја науке „Ле Пас – авантуристички и друштвени научни парк“ у Белгији. Због свог занимљивог и допадљивог приступа се проширио по цијелој Европи. Идеја је да се са публиком и пратиоцима на друштвеним мрежама (Инстаграм, ФБ) подијеле кратки видео записа и фотографије на тему шта се то дешава у музејским институцијама током ноћи. Прича може бити истинита али и измаштана. Сваки  музеј  који учествује у овом програму „изазван“ је од стране неког европског музеја са којим је сарађивао. Циљ ове иницијативе је подржати рад музејских установа и на један досјетљив и необичан начин одржати везу са јавношћу док су врата музеја широм свијета затворена или отворена за посјетиоце са смањеним капацитетима услијед здравствене кризе изазване пандемијом.

Због тренутно прописаних епидемилошких мјера неопходно је да се посјетиоци током обиласка МСУРС придржавају одредби и препорука: носе заштитне маске, дезинфикују руке на улазу, држе растојање, да поштују прписан број посјетилаца на јавном догађају, и у случају потребе сачекају свој ред за обилазак Музеја.

Улаз за све догађаје је бесплатан а радно вријеме МСУРС је 10.00  – 22.00 часова.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.