Меркел: Могуће је рјешење за Бреxит без нових преговора

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у четвртак како вјерује да се рјешење око ирске границе може постићи у преговорима о Бреxиту без поновног отварања споразума о британском напуштању Европске уније.

BUKA portal / 07. фебруар 2019

 

Британија и преосталих 27 чланица ЕУ имају заједнички интерес у примјереном Бреxиту, казала је Меркел, говорећи у Братислави 50 дана уочи британског одласка из блока.

- Педесет дана није много, а исто тако 50 дана је пуно, зависи како то посматрате - изјавила је она прије састанка с челницима Словачке, Чешке Републике, Мађарске и Пољске.

- Сви ми имамо интерес - и ту видим британски парламент и британску владу с премијерком Тхерсом Маy, али и нас такођер - да се оствари примјерени Бреxит за Британију који је најбољи за свију нас - казала је. 

Маy је данас боравила у Бруxеллесу како би апеловала на челнике ЕУ да промјене споразум о Бреxиту који је договорила у прошлој години, у циљу придобијања пристанка парламента, након што су јој посланици дали мало наде да су вољни на пристанак.

- Морамо заштити интегритет нашег унутрашњег тржишта, то је јасно. Ми, међутим, такођер желимо одредбе које су битне за нашу државу чланицу Ирску, и свјесни смо крхкости односа Ирске и Сјеверне Ирске - изјавила је њемачка челница.

- Вјерујем да можрмо пронаћи рјешење без поновног отварања споразума о одласку - додала је она, преноси Реутерс. 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.