Метеоролог Недим Сладић даје прогнозу за наредне дане: У БИХ и до -15 степени!

Детаљна прогноза за наредне дане...

Maja Isović Dobrijević / 14. јануар 2021

Foto: BUKA

 

Недим Сладић¸ метеоролог Фаце ТВ каже да нас наредних дана очекује доста хладно вријеме, хладније него је то уобичајено за 8 до 12 степени у односу на вишегодишњи просјек 1981-2010, па су пред нама ледени дани, тј. они дани у којима температура зрака не прелази 0.0 ºЦ током цијелог дана.

„Из области Арктика се према нашој земљи спустила хладна зрачна маса по висини коју је увјетовала висинска долина са припадајућим висинским центром. Она се тренутно од сјевера континента премјешта према југоистоку континента над обале Црног мора, а с њом притјече по висини влажан и нестабилан зрак са сјевероистока континента. У приземном слоју атмосфере јучер и данас имамо проласке оклудираних фронталних поремећаја, а након данашњег очекујемо постепен раст зрачног тлака са сјеверозапада. Све нам ово говори да временске прилике нису стабилне над нашом земљом. Због свега наведеног имамо падавине, а како је већ добро захладнило и на вертикалном стубу атмосфере превладава хладноћа, снијег се биљежи у готово цијелој земљи, изузев крајњег југа Херцеговине“, каже за БУКУ Сладић.

Додаје да мјестимично интензивније сњежне падавине које су захватиле пријеподне већи дио Босне у наставку дана премјештаће се према југоистоку земље, па ће у централним, источним и југоисточним подручјима падати снијег, повремено и јачи с којим се може накупити и више од 5 цм новог снијега, а сњежне падавине, изгледно по тренутним температурама, биљежиће се и у већем дијелу Херцеговине, но тамо се неће лијепити за подлогу.

„На крајњем југу Херцеговине очекује се киша и сусњежица. Истовремено, са сјеверозапада падавине послијеподне слабе, а према крају дана и у вечерњим сатима престају. Од сутра према нашим крајевима се све више гура поље повишеног тлака зрака, но оно неће означити стабилизацију временских прилика. Иако ће умјерена бура растјерати облаке и Херцеговини обезбједити сунчаније вријеме, у већем дијелу Босне остат ће облачно. Повремено ће се наоблака раскидати сутра с којом ће бити пролазно дјеломичне ведрине. Са истока и сјевероистока и даље ће нам по висини у сјеверном струјању пристизати влажан и нестабилан зрак, нарочито према крају петка и током викенда када ће поново и мјестимично бити пролазно пљускова снијега, а самим тим веће падавине нису изгледне, а чешће су уз планине и у источним, централним и сјевероисточним подручјима Босне. Са смјештајем долине над Црним морем доћи ће и до притјецаја још хладније, али све суше зрачне масе са задње стране система из области Сибира, с којим се прогнозирају најхладнији дани у досадашњем дијелу зиме, а чији врхунац се очекује у понедјељак, када би хладноћа почела постепено попуштати, а од средине седмице топлије вријеме осјетило би се и у приземном слоју атмосфере када би температуре прешле у плус“, истиче Сладић.

Конкретно говорећи о температурама зрака у наредном периоду Сладић истиче да се најхладнији период прогнозира за викенд те у понедјељак, када би се јутарње температуре кретале од -15 до  -7 у Босни, на највишим планинама локално до -18 ºЦ, у Херцеговини од -5 до 0 ºЦ, а дневне од -6 до -1, на југу до 2 ºЦ.

„Већих минуса нас спашавају облачније ноћи, па, иако продор подсјећа увелико на онај из јануара 2017. овог пута бит ће „умјеренији“. Врло хладно јутро је могуће у понедјељак, будући да би се тада у ноћи с недјеље на понедјељак изведрило“, појашњава.

Међутим, Сладић каже да иако јануар показује своје зубе, зима је већ сада топлија од вишегодишњег просјека, нарочито због натпросјечно топлог децембра.

„Тренд овогодишње зиме показује пројекције које смо очекивали, а то је да ће прва половина зиме показати највише зимских утјецаја. Засад се назире на прогнозном материјалу да би фебруар био натпросјечно топао мјесец, с којим, уколико се остваре предикције модела, климатолошка зима 2020/2021 се свела на још једну натпросјечно топлу“, каже нам Сладић.

ЉУБИТЕЉИ ЗИМЕ НЕ МОГУ СЕ ЖАЛИТИ

Наш саговорник каже да је већ сад јасно да је зима 2020/2021 битно другачија од прошлогодишње, иако је децембар 2020. доста личио на децембар 2019.

„Снијега на планинама има већ сада у изобиљу. Зимска сезона није угрожена до неке јаче, израженије јужине с којом би продирао знатно топлији зрак по висини и/или обилнијих падавина. По том питању, скијаши и љубитељи зиме не могу се жалити и могу максимално уживати, наравно уз поштовање епидемиолошких мјера“, истиче.

На крају каже да је важно да сви грађани поштују препоруке Федералног и Републичког хидрометеоролошког завода као и препоруке лијечника из медицинских установа.

„Оне су јасно назначене – старије и угроженије особе, а нарочито оне са кардиоваскуларним обољењима, нека избјегавају дужи боравак на отвореном, нарочито у јутарњим и вечерњим сатима. Битно је добро се утоплити када се излази напоље, па иако је зима, исто тако важан је и довољан унос течности у организам. Остали савјети су, наравно, везани и за пажљиву вожњу због поледице и угаженог снијега на коловозу“, каже Недим Сладић.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.