Ми дижемо свој глас против насиља над женама, дигните и ви свој!

Пријавите насиље против жена, насиље над женама је злочин!

Maja Isović Dobrijević / 25. новембар 2020

Foto: Ilustracija

 

25. новембар је Међународни дан борбе против насиља над женама. Ми дижемо свој глас против насиља над женама, дигните и ви свој глас - пријавите насиље против жена, насиље над женама је злочин!

Нажалост, доступни подаци нам говоре да већина жена у Европској унији које злостављају њихови партнери не зове полицију. Само једна од три жене (33 %) које су физички или сексуално злостављане обрате се полицији. Званични подаци о насиљу интимних партнера заправо прикривају колико је овај облик насиља заиста раширен.

Грађани/ке Босне и Херцеговине морају знати да је насиље у породици кривично дјело, те да у случају изложености том облику насиља, своје право на заштиту треба да потраже на сљедеће начине:

- Пријавом насиља полицији на број 122
- Позивом на бесплатане СОС телефоне 1265 (за ФБиХ) и 1264 (за РС)
- Обраћањем Центру за социјални рад у вашој општини, од чијих службеника/ица можете затражити смјештај за вас и вашу дјецу у једној од сигурних кућа гдје вам се може пружити неопходна медицинска, социјално-правна, психолошка и друга помоћ, а гдје можете остати до 3 мјесеца
- Тражењем помоћи од невладиних организација које се баве заштитом људских права.

У цијелој БиХ данас почиње кампања „16. дана активизма против насиља над женама“. Ова кампања почиње данас, а завршава се 10. децембра, на Међународни дна људских права.

Ове године у фокус ставља се положај жена са искуством насиља за вријеме пандемије која је изазвана коронавирусом и истичемо значај одржавања сервиса подршке и помоћи доступних за жртве насиља

Жене које су жртве породичног и партнерског насиља у повећаном ризику од насиља, јер мјере налажу изолацију у породичним домовима које за жртве нису увијек сигурно мјесто и изолација са насилником може утицати на смањивање могућности за тражењем подршке.

Према извјештају Фондације Удружене жене ове године забиљежен је и већи број позива према СОС телефону. Од почетка 2020. године до данас 1078 жена позвало је СОС телефон, а најчешће су се јављале жене од 35 до 50 година.

Подсјетимо да је од 1. маја ове године на снази нови Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској којим је насиље у породици квалификовано као кривично дјело.

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.