Ми дижемо свој глас против насиља над женама, дигните и ви свој!

Пријавите насиље против жена, насиље над женама је злочин!

BUKA/M.I.D. / 18. мај 2021

Foto: Ilustracija

 

Данас се обиљежава Дан сјећања на жене жртве насиља. Ми дижемо свој глас против насиља над женама, дигните и ви свој глас - пријавите насиље против жена, насиље над женама је злочин!

 

 

Нажалост, доступни подаци нам говоре да већина жена у Европској унији које злостављају њихови партнери не зове полицију. Само једна од три жене (33 %) које су физички или сексуално злостављане обрате се полицији. Званични подаци о насиљу интимних партнера заправо прикривају колико је овај облик насиља заиста раширен.

Грађани/ке Босне и Херцеговине морају знати да је насиље у породици кривично дјело, те да у случају изложености том облику насиља, своје право на заштиту треба да потраже на сљедеће начине:

- Пријавом насиља полицији на број 122
- Позивом на бесплатане СОС телефоне 1265 (за ФБиХ) и 1264 (за РС)
- Обраћањем Центру за социјални рад у вашој општини, од чијих службеника/ица можете затражити смјештај за вас и вашу дјецу у једној од сигурних кућа гдје вам се може пружити неопходна медицинска, социјално-правна, психолошка и друга помоћ, а гдје можете остати до 3 мјесеца
- Тражењем помоћи од невладиних организација које се баве заштитом људских права.

Подсјетимо да је од 1. маја прошле године на снази нови Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској којим је насиље у породици квалификовано као кривично дјело.

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.