МИ ГРАДИМО ПРУГУ, ПРУГА ГРАДИ НАС: Почело обиљежавање дана АВНОЈ-а у Јајцу

Вечерашњим отварањем изложбе "Ми градимо пругу, пруга гради нас" почело је обиљежавање 76. дана ИИ засједања АВНОЈ-а у Јајцу. Била је то прилика за све југоносталгичаре да се уз уводни поздрав "Смрт фашизму, слобода народу" сјете старих времена.

Sara Velaga / 29. новембар 2019

foto: BUKA

Питање напретка човјечанства/друштва једно је од најстаријих човјекових недоумица: јавило се вјероватно онда када је човјек организовао вријеме као прошлост, садашњост и будућност. Шта нам прошлост говори о (р)еволуцији? 

Може ли нам хисторија објаснити стање свијести данашњице? Како нам умјетност помаже у рјешавању хисторијских недоумица? Изложба “Ми градимо пругу, пруга гради нас” вам неће дати одговоре на ова питања. Напротив, она ће вам помоћи да се питања умноже.

фото: БУКА

Вишемјесечно истраживање студената Одсјека за графику при Академији ликовних умјетности у Сарајеву подразумијевало је и кустоски и умјетнички ангажман: анализу тема, опсервацију ликовних техника, селекцију појединачних радова, интегрисање радова у јединствен тематско-експозициони оквир – и у коначници, продукцију властитих умјетничких радова.

Студенти Енсар Хаджић, Марина Крсмановић, Фарис Рамадановић и Стефан Савић су имали прилику да се упознају с техникама и темама о којима говоре ликовна дјела из музејске збирке и да им дјела највећих босанскохерцеговачких и југословенских умјетника настала у Другом свјетском рату и социјализму послуже као инспирација за стварање властитих радова.

фото: БУКА (аутори изложбе, кустосица Хисторијског и запосленици Музеја Другог засједања АВНОЈ-а у Јајцу)

 

Повезујући музејске приче које говоре о рату, индустријализацији и свакодневном животу са садашњим друштвеним феноменима и проблемима, аутори ове поставке праве мост између оног што је ушло у хисторију и онога што ће једном постати хисторија.

Овим поступком, којим се брише јаз између социјализма, као хисторијске фазе, и садашњости, млади умјетници и кустоси помажу да музеј добије етикету коју стално треба имати : ЖИВИ МУЗЕЈ/ТХЕ ЛИВИНГ МУСЕУМ!

фото: БУКА (Енсар Хаджић и Стефан Савић)

 

Изложба је отворена вечерас у галерији Музеја ИИ заједања АВНОЈ-а у Јајцу, с почеком у 18 сати.

Студенти су били и умјетници и кустоси, те су имали прилику да радове из збирке разврставају у неколико тема, те радове из музејске зибрке коју су стварала највећа имена из Југославије, узму као инспирацију за своје интерпретације. 

Сам назив изложбе, према ријечима кустосице Хисторијског музеја у Сарајеву, Елме Ходжић, подсјећа да сви учествујемо у изградњи нашег друштва. Сви градимо пруге, сви градимо музеје. А исто тако музеји и пруге, граде нас.

фото: БУКА

Један од аутора, Стефан Савић нагласио је како је част бити у Јајцу управо у овим данима АВНОЈ-а, те представити ову врсту сарадње са Хисторијским музејом у Сарајеву, упркос свим потешкоћама са којима се музеји данас сусрећу. 

"Надам се да смо колеге и ја успјели да искористимо историјску грађу и да је ставимо у јукстапозицију са садашњим друштвом, али и проблемима са којима се БиХ суочава. Мој рад се реферира на изградњу пута у БиХ, колико је наша земља данас због политичких проблема подијељена и како постоји проблем повезивања младих и кретања унутар те државе", нагласио је Савић.

Енсар Хаджић, такођер један од аутора, нагласио је како његов рад тематизује рат. 

"Земљи у транзицији као што је БиХ недостаје људскости. Недостаје нам примјера унутар државе, неко на кога ћемо се угледати. А да притом долази из врха. Зато и даље посежемо за тим јунаком, Другог свјетског рата, што се тиче Југославије, за другом Титом. Зато сам одлучио направити спомен графику на њега и јунаке партизане Другог свјетског рата."

фото: БУКА

Хаджић је нагласио да је на крају пост сцриптум који тематизује оно што остаје након рата у друштву. Додао је како ови радови омогућавају да видимо како су људи слични нама могли учинити нешто велико  за своју државу. Нису тражили новац, већ су, како наводи, хтјели да њихова држава поново заживи. У самом закључку Хаджић је нагласио да искрено вјерује да свако од нас ко даје максимум свакодневно од себе у свему што чини може учинити ту разлику, јер те разлике почињу од једне идеје.

А управо идеја заједништва, могла се осјетити вечерас, у просторијама галерије Музеја Другог засједања АВНОЈ-а, на сам дан бивше нам републике Југославије.

фото: БУКА

Сутра се програм обиљежавања наставља промоцијом књиге, полагањем цвијећа борцима и ослободиоцима града, као и свечаном академијом. Док ће у 14 часова Јосип Пејаковић извести монодраму "Држава".

Уз поздрав "Смрт фашизму, слобода народу" отворена је вечерашња изложба, али и увод у само обиљежавање дана АВНОЈ-а у Јајцу.

Изложба " Ми градимо пругу, пруга гради нас" се реализује у оквиру пројекта Тхе Ливинг Мусеум, а партнери на пројекту су Хисторијски музеј БиХ, Универзитет умјетности и Кинг’с Цоллеге из Лондона. Кроз пројект је направљена платформа за иновативна истраживања и интервенирања у Збирку умјетничких дјела Хисторијског музеја БиХ, која је због овог пројекта пребачена у централни изложбени простор.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.