Мигранти у Вучјаку одбијају воду и храну: Протест због нехуманих услова у којима бораве

У кампу Вучјак код Бихаћа од јутрос влада драматична ситуација, јер мигранти одбијају воду и храну у знак протеста због нехуманих услова у којима бораве.

BUKA portal / 03. децембар 2019

Foto: N1

 

Снијег је додатно отежао ситуацију мигранатима, који се већ седмицама смрзавају.

Снег, температура у минусу и блато, тим реијчима Клиx.ба описује стање у Вучјаку гдје борави скоро 600 миграната.

Под тежином снијега срушило се и неколико шатора у којима су боравили мигранти, па су тако неки остали и без крова над главом.

Када је јутрос стигла храна у камп, брзо је и враћена јер су се мигранти одлучили за својеврсан штрајк глађу док им не буду обезбјеђени бољи услови.

Камп је посјетила и комесарка за људска права Савјета Европе Дуња Мијатовић која је поручила да се Вучјак мора затворити још данас, јер су услови катастрофални.

Мигранти поручују да се све теже носе са хладноћом и ужасним животним условима и да су забринути како ће преживјети зиму, уколико се веома брзо не обезбиједи адекватан животни простор, посебно за многобројне жене и дјецу.

У кампу Вучјак присутна и Јединица за специјалну подршку МУП-а Унско-санског кантона, али за сада нису забиљежени инциденти.

Арија Шамс из Авганистана, који борави у кампу Вучјак код Бихаћа, изјавио је за Н1 да су услови у кампу јако лоши јер пада снијег, мада, како каже, ситуација није боља ни када је љето.

"Путујем према Европи већ пет година. Услови овдје су јако лоши јер пада снијег. Овдје је лоше и љети јер нема гдје да се спава и све је лоше. Јако су лоши услови. Потребна нам је помоћ из европских земаља. Људи у Авганистану су сиромашни и због тога идемо ка европским државама", казао је он.

Шамс тврди да су њихове породице окружене ратом и борбама и да због тога бјеже ка Европи.

Откако је пао снијег у Босни и Херцеговини, па тако и у Бихаћу, шатори у којима су смјештени мигранти у Вучјаку урушили су се под тежином снега, а мигранти су први овосезонски снијег дочекали у папучама.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је у суботу да би за двадесетак дана требало да буду створени услови за прихват првих миграната у касарни Блажуј код Сарајева. Он је тада изјавио да је циљ затворити "дивљи камп Вучјак".

 

Комесарка Савјета Европе, Дуња Мијатовић, посјетила је данас мигрантски камп Вучјак, код Бихаћа, и поручила да тај центар мора бити затворен већ данас, јавила је сарајевска Н1 тв.

Планирано је да Мијатовић посјети и прихватне центре "Бира" и "Седра" у Бихаћу и Цазину, као и прихватни центар "Ушивак" у Сарајевском кантону.

Прелиминарна запажања о тој посјети у чијем ће фокусу бити људска права избјеглица и миграната, укључујући и тражиоце азила, Мијатовић ће изнијети на прес-конференцији 6. децембра у Сарајеву

Агенције

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.