Мигранти у Вучјаку остали без воде, од сутра и без кухиње

У прихватни камп за мигранте који се налази на локалитету Вучјак, десетак километара од Бихаћа, градско предузеће "Комрад" данас није доставило цистерне с водом, па се хуманитарна ситуација на тај начин додатно закомпликовала.

Nezavisne / 21. октобар 2019

printscreen

Тиме је у пракси започела реализација одлуке градских власти Бихаћа да ће обуставити сваку врсту помоћи овоме привременом кампу гдје бораве мигранти. Одвоз смећа се, истина, још одвија, али нико не може гарантовати да ће тако бити и у наредним данима.

Подсјетимо, градоначелник Бихаћа, Шухрет Фазлић, најавио је прије неколико дана овакав сценарио како би се изнудила конкретна реакција државних институција које су надлежне за мигрантску кризу.

Данас је у вези ситуације са мигрантима одржан састанак Оперативне групе, а главни закључак је да не постоји друго рјешење до премјештање миграната из Вучјака, Бире и Мирала на локацију Меденог поља код Босанског Петровца.

"Желим поручити да са сигурносно-здравственог аспекта грађани Петровца не требају бити забринути јер ће то бити камп затвореног типа и неће имати могућност кретања", казао је за Н1 министар унутрашњих послова УСК Нермин Кљајић.

Премијер УСК Мустафа Ружнић казао је да остају при одлуци локације Медено поље и да траже од међународних организација да заједно са Министарством сигурности крене са измјештањем миграната из ова два центра.

А повлачење с Вучјака најавили су волонтери Црвеног крста, образложивши то страхом за сигурност и тиме да је без подршке градске управе и њених предузећа немогуће даље радити.

Према ријечима Салема Миджића, предсједника градске организације Црвеног крста Бихаћ, мигрантима је данас подијељен посљедњи топли оброк, а од сутра кухиња престаје с радом. У наредним данима мигрантима ће се дијелити само ланч пакети.

Надлежни кажу да се најгори сценарио може очекивати уколико мигранти одлуче да врате натраг у градско подручје Бихаћа.

Према садашњим процјенама, у кампу на Вучјаку тренутно борави око 600 миграната, иако их је прије само неколико дана било око 2000.

Министар Кљајић рекао је како немају информације да ли је већи број миграната отишао према граници с Хрватском или су се вратили према Сарајеву и Тузли, одакле су дошли.

Драган Мектић, министар сигурности БиХ, је за БХТ1 изјавио да министарство на чијем је челу тражи рјешење за смјештај илегалних миграната, али је кључни проблем што локалне власти не дају сагласност за успоставу прихватног центра.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.