Мијења се дефиниција килограма? Одлука пада данас

ГОТОВО 130 година носио је терет свијета на својим леђима.

Index.hr / 16. новембар 2018

Назван "велики К" (франц. ле гранд К), међународни прототип килограма који је служио и као стандард за све друге мјере броји своје задње дане. На међународној конференцији за утеге и мјере која је овог тједна почела у Паризу данас ће бити замијењен нематеријалном математичком константом.

Килограм је од 1889. дефиниран сјајним комадом платине и иридија дугим 3,9 центиметара, промјера 3,9 центиметара, који је брижно чува у сједишту Међународног уреда за утеге и мјере (БИПМ) у Севресу покрај Париза. Малобројни су они који су имали привилегиј видјети га. 

Тешка је његова одговорност: "велики К" једна је од најважнијих реликвија знаности и утјеловљује међународну референцу за сва мјерења масе у свијету; од дозирања лијекова, резања шунке, мјерења новорођенчета, до тешке индустријске опреме. 

Посљедња мјерна јединица темељена на физичком објекту

Толико га поштују да су га од 1889.само трипут узнемирили контролним вагањем. У одаји у којој се налази може се ући једино када три кључара, који су због сигурносних разлога различитих националности, истодобно окрену кључ. 

"Килограм је посљедња мјерна јединица темељена на физичком објекту", рекао је Тхомас Гренон, главни директор Француског националног лабораторија за мјерења. 

"Проблем је у томе што и он има свој живот, маса му може варирати, а с обзиром на разину прецизности која нам данас треба, то није довољно добро", објаснио је, иако су у питању варијације које се мјере у микрограмима. 

Уједно, при повременим мјерењима и чишћењима, могуће га је и оштетити јер се ради о крхком објекту. 

"Замислите да некоме падне из руке", рекао је Гренон. 

Оригинал више не тежи једнако као копије

Усто, чак и унутар три стаклена звона, килограм буде прашњав и прљав и на њега има утјецај атмосфера. Понекад га заиста треба опрати.

"Живимо у модерном свијету. У атмосфери има онечишћивача који се могу залијепити на масу", рекао је Иан Робинсон, стручњак Одјела за инжењерство, материјале и електронику британског Националног лабораторија за физику: "Па када га само извадите из сефа, мало се запрља. Али цијели процес чишћења или поступања с њиме или кориштења може промијенити његову масу. Према томе, то можда није најбољи начин за дефиницију масе." 

Маса оригиналног килограма промијенила се због његовог физичког пропадања, пише ББЦ. А пошто је "велики К" непогрешиви оријентир, и друге мјерне јединице, од милиграма до тоне и даље, морале су се прилагодити промјенама. Иако разлика тренутно износи отприлике колико тежи једна трепавица, и таква разлика може имати озбиљне посљедице у контексту развоја дрога, нанотехнологије и прецизног инжењерства. "Знамо преко успоредбе килограма у Паризу са свим копијама килограма диљем свијета да постоје дискрепанције између њих и "великог К" самог. То није прихватљиво из знанственог кута гледања. Тако да, чак и ако је "велики К" тренутно адекватан, за 100 година неће бити", закључује др. Стуарт Давидсон, равнатељ спектрометрије масе на Националном физичком институту у Великој Британији. Другим ријечима, потребно је нешто стабилније.

Нова дефиниција килограма темељена на Планцковој константи

Прије 130 година стручњаци су одлучили да ће маса кубног дециметра воде (10x10x10цм) бити килограм. Претходно су, наравно, дефинирали колико износи метар, као десетмилијунти дио Земље од сјеверног пола до екватора.  

Али метар се већ одавно не мјери тако. Од 1983. године дефиниран је константом брзине свјетлости у вакууму. И дефиниција секунде одавно је промијењена. 

Сада, на 26. састанку Опће конференције за утеге и мјере која се од 13. до 16. студенога одржава у Паризу, бит ће прихваћена и нова дефиниција килограма темељена на Планцковој константи квантне физике. 

Нова дефиниција добивена је помоћу уређаја који се зове Кибблеов механизам, а који помоћу те константе одређује масу неког предмета користећи прецизно измјерену електромагнетску силу.

"Ова нова техника омогућује нам да масу изравно измјеримо на којем год ступњу желимо и то је велик корак", рекао је Иан Робинсон, стручњак Одјела за инжењерство, материјале и електронику британског Националног лабораторија за физику, додајући да је развој нове дефиниције трајао годинама.

А што се тиче "великога К", он остаје на свом мјесту, и наставит ће га пажљиво чувати. Можда више није за савршен за мјерења, али његов је допринос знаности немјерљив. 
 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.