МИЈЕЊА СЕ СЛИКА СВИЈЕТА Нови резултати о климатским промјенама УЗНЕМИРИЋЕ МНОГЕ

Пораст нивоа мора и океана погодиће у овом вијеку троструко већи број људи него што се раније вјеровало и милиони ће бити угрожени плављењем мора подстакнутим климатским промјенама, преноси ББЦ.

BUKA portal / 31. октобар 2019

 

Тај је закључак новог истраживања које је спровела америчка непрофитна организација “Цлимате Централ”.

Она је утврдила да ће 190 милиона људи живјети на приобалним подручјима која ће 2100. бити погођена повећаним нивоима мора.

Данас на тим подручјима живи скоро 110 милиона људи, заштићено зидовима, насипима и другим приобалним заштитама.

Нови већи број људи изложених ризику поплава резултат је израчуна који се заснива тек на умјереном глобалном загријавању и стога ограниченом порасту нивоа мора.

Резултати истраживања објављени су у часопису “Натуре Цоммуницатионс” и њихов је циљ исправити нетачности у израчуну површина приобалних подручја која ће бити поплављена, а која се заснивају, између осталог, на подацима спејс шатл мисије.

Аутори истраживања Скот Кулп и Бењамин Штраус кажу да је проблем тих података што неки приобални дијелови изгледају виши него што у стварности јесу, а то се посебно односи на подручја прекривена вегетацијом, па радари биљеже врхове крошања, а не тло.

Према новом истраживању, шест азијских земаља Кина, Бангладеш, Индија, Вијетнам, Индонезија и Тајланд биће највише погођени до 2050. преливањем мора на приобална подручја.

Према песимистичним прорачунима, уз снажније климатске промјене, 630 милиона људи који живе у приобалним подручјима, биће погођено повећаним нивоом мора до 2100., а 340 милиона до 2050.

Нивои мора глобално расту већ деценијама по три милиметра годишње, а уочљиво је убрзавање тог тренда.

Међувладин панел за климатске промјене (ИПЦЦ) објавио је прошлог мјесеца да би просјечни глобални ниво мора, према најгорем сценарију, могао порасти за 1,1 метар до 2100. године.

Научници упозоравају и на то да на неким локацијама обалних велеградских подручја тло убрзано тоне. Такав је случај, на примјер, у Джакарти, Хо-Ши-Мину и Бангкоку.

(Аваз)

 

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.