Мијењају се услови за старосну пензију у Републици Српској

Према Закону о пензијском и инвалидском осигурању, почевши од 1. јануара 2022. године, услови за старосну пензију у Републици Српској мијењају се постепеним повећањем границе навршених година живота за четири мјесеца.

T.Čalić / 27. октобар 2021

Према овом закону, у току ове године право на старосну пензију има осигураник који наврши 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, који наврши 58 година и осам мјесеци живота и 40 година пензијског стажа и осигураник-жена која наврши 56 година и осам мјесеци живота и 35 година стажа осигурања.

“Ови услови се почев од 1. јануара 2022. године мијењају постепеним повећањем границе навршених година живота за четири мјесеца. То значи да сви осигураници који током наредне године наврше 40 година стажа осигурања право на старосну пензију стичу са навршених 59 година пензијског стажа, а жене-осигураници са навршених 35 година стажа осигурања и 57 година живота“, наводи се у саопштењу фонда ПИО и напомиње да у складу са Законом о раду осигураници, који испуне један од наведених услова, могу наставити радити до навршених 65 година живота.

Ово се не односи на припаднике МУП-а који то право, према прописима, остварују са 40 година пензијског стажа без обзира на године живота.

Подсјетимо у Републици Српској је у 2018. години почиње увећавање старосних граница за остваривање права на пензију, да би се већ 2019. године жене изједначиле са мушкарцима и са 15 година радног стажа у старосну пензију иду са 65 година.

Рокови ће бити продужавани сваке године, завршно са 2025. када ће и жене и мушкарци са четири деценије радног стажа у пензију одлазити у 61. години живота. Жене које на крају овог циклуса одлуче да право на пензију активирају са три и по деценије радног стажа, мораће чекати 58. рођендан.

Грађани Федерације БиХ у пензију ће и наредних година ићи са 65 година, иако се шпекулише да би та граница могла бити помјерена на 67 година.

Како поручују из федералног министра рада и социјалне политике тренутно се ради на одређеним измјенама закона, али параметри везано за старосну границу се неће мијењати макар наредних десетак година.

РЕГИОН

Право на старосну пензију у Хрватској стиче осигураник када наврши 65 година живота и 15 година пензионог стажа. У прелазном раздобљу од 2020. до 2029. године жене остварују право на старосну пензију с нижом старосном доби. 

Од 2021. важе нова ригорознија правила за пензионисање жена у Србији. Тако ће бити све до 2032. када ће жене моћи да иду у пензију са 65 година старости, што је две године касније него данас, док се услови за пензионисање, мушкараца, барем за сада, нису мијењали и остала је граница од 65 година старости.

Осигураник у Црној Гори стиче право на старосну пензију кад наврши 67 година живота и најмање 15 година пензијског стажа.

У Словенији  је старосна граница за оба пола 65 година. Међутим у пензију могу и млађи пензиони осигураници уз услов да имају 40 година радног стажа, али не прије 60. године живота.


СТАЊЕ У ЕВРОПИ

Млађе генерације у Европи могле би да раде до своје 70. године живота имајући у виду да већина европских земаља разматра повећање старосне границе за пензионисање у наредној деценији, показала је студија коју преноси Јуроњуз.

Истраживање финског Центра за пензије показало је да више држава у Европи прилагођава старосну границу за пензију на основу очекиваног животног вијека, а не на основу зараде или доприноса, а ријеч је о земљама у којима је дужи животни вијек, а услови рада знатно повољнији. 

Поред Финске, овај механизам је доступан на Кипру, у Данској, Естонији, Грчкој, Италији, Холандији, Португалу и Словачкој. У главном дијелу, промјене у пензионим добима требало би да буду уведене између 2020. и 2030.

У већини земаља чланица ЕУ, према финском Центру за пензије, старосна граница за одлазак у пензију је 65 година.
Шпанија, Њемачка и Француска су повећале границе са 65 на 67, док Британија и Ирска имају за циљ 68 година као старосну граница за одлазак у пензију.

У неким земљама старосна доб за пензионисање је различита за мушкарце и жене, с тим да жене имају нижу старосну границу.
Старосна граница за одлазак у пензију је флексибилна у Норвешкој, Шведској и Финској што значи да особа може да се пензионише у одређеном старосном распону.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.