Милано сади 3 милиона дрвећа како би смањио загађење ваздуха

Градске власти процениле су да ће планирани програм увећати број стабала за 30 одсто.

BUKA portal / 24. децембар 2018

Foto: Flickr

Једну од европских модних престоница Милано карактерише сивило неокласичних камених грађевина и небеског свода због загађености ваздуха. Ипак, сиве нијансе нису тренди избор за један град из перспективе екологије. Италијани су из овог разлога одлучили да Милано озелене са 3 милиона новог дрвећа до 2030. године.

Градске власти процениле су да ће планирани програм увећати број стабала за 30 одсто. Дрвеће ће на годишњем нивоу „упити“ додатних 5 милиона тона угљен-диоксида. Ова количина једнака је четири петине укупних емисија штетног гаса од страна Милана.

Током периода од десет година стабла би из атмосфере уклонила око 3 хиљаде тона ситних штетних ПМ10 честица. Очекује се и последичан пад температуре у граду за 2 Целзијусова степена.

Архитекта Стефано Боери створио је 2014. године у срцу Милана зелену оазу. У оквиру његовог пројекта „Вертикална шума“ над градом су се уздигле две стамбене куле заоденуте у грмље и дрвеће распоређено по балконима грађевина.

Боери је нагласио да је тек 7 одсто миланске територије оплемењено флором и изразио наду да ће се овај проценат попети на између 17 и 20 одсто до 2030.

Пројекат за озелењавање Милана представља амбициозан план за претварање нефункционалне железничке мреже у 7 паркова са по 25 хиљада садница. Укључује и обогаћивање равних кровова укупне површине од 10 милиона квадратних метара зеленилом, као и садњу стабала у 2.300 школских дрвећа.

Научници сматрају да ће нови зелени капацитети најпозитивније да се одразе на временске прилике у овом граду. Ноћи у Милану су и до 6 Целзијуса топлије у односу на ноћи у околним местима.

Према сазнањима истраживања из 2015. године, највише превремених смрти због лошег квалитета ваздуха у Европи забележено је управо у Италији, чак 84.400.

У борби против загађења, Италијани ће добити још 3 милиона сабораца.

 

Јелена Козбашић за Натионал Геограпхиц


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.