Милићевић: Нисам блокирала набавку тестова за детекцију коронавируса

- Нити једног тренутка, ни на који начин, нисам, нити ћу блокирати набаву тестова за детекцију корона вируса или било које друге здравствене опреме.

BUKA portal / 26. март 2020

 

Поводом медијских спекулација, насталих након именовања новог Федералног стожера цивилне заштите и образложења да претходни сазив „није одговорио на задатке као што је набава медицинске опреме“, заповједница Федералног стожера цивилне заштите и министрица финанција Федерације БиХ Јелка Милићевић најоштрије је осудила покушаје дезинформирања јавности и тврдње да је она особа због које касне одређене одлуке, а на штету здравља грађана.

 - Нити једног тренутка, ни на који начин, нисам, нити ћу блокирати набаву тестова за детекцију корона вируса или било које друге здравствене опреме. Захтијевам и захтијеват ћу једино да се у овој кризној ситуацији мора слушати лијечничка струка и Завод за јавно здравство, који дају коначну ријеч колико и које врста тестова и медицинске опреме се набавља - нагласила је Миличевић.

 Као један од доказа да блокада није постојала јавности се даје на увид Одлука о набави материјала и опреме од 20. марта 2020. из које је видљиво да се за набаву 30.000 комада тестова за детекцију Цов 2019 одобрава 1.386.600,00 КМ, а који се у ФБиХ очекују већ током сутрашњег дана.

- О разлозима смјене претходног сазива кризног стожера сада нећу полемизирати, за то ће доћи вријеме, но јавност мора знати да је Влада ФБиХ усвојила све његове извјештаје о раду и проведби мјера на свим разинама – истакнула је заповједница Федералног стожера цивилне заштите, нагласивши да су средства у прорачуну Федерације БиХ за борбу против коронавируса осигурана и неупитна.

Милићевић је позвала све представнике власти, мјеродавних институција и лијечничке струке у Федерацији БиХ да у овој тешкој ситуацији раде заједно на добробит свих грађана и поштују све препоруке надлежних тијела јер је то једини начин да "сачувамо здравље свих нас", саопћено је из Министарства финанција ФБиХ.

 

(Фена)


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.