Милион Чеха ће протестовати широм свијета против премијера: Вратимо вјеру у правну државу и демократију!

16. новембра 2019. у 14х. чешки грађани окупиће се на Летној, највећем јавном простору у Чешкој, као и широм свијета, како би заједно стали у одбрану демократије.

Elvir Padalović / 13. новембар 2019

foto FB

Посљедњи велики протести догодили су се у јуну ове године када је на истом простору било више стотина хиљада људи. Овога пута, с обзиром на симболику датума, организатори најављују да би се широм свијета протестима могло одазвати и милиона Чеха!

Наиме, 16. новембра 2019. године, без једног дана, се навршава 30 година од када се у Прагу, у тадашњој Чехословачкој,  догодила баршунаста револуција. Током тих седмица у новембру 1989. године, масовне демонстрације су инициране бруталном интервенцијом полиције на окупљању студената који су захтијевали престанак комунистичког режима, позивајући на демократију и поштивање слобода. 

Чешки држављани ујединили су се на улицама Прага тражећи независно правосуђе, слободу говора и слободне изборе. Неколико седмица касније режим се срушио, уступивши простор либералној демократији за народ Чехословачке.

Три деценије касније, демократија у нашој Републици је у опасности. Премијер наше републике, бивши комунистички агент државне сигурности оптужен за преваре с субвенцијама и у масовном сукобу интереса с власништвом медија угрожава функционисање здраве демократије у Чешкој. 

Заједно с предсједником који наш Устав не схваћа озбиљно, независно правосуђе и улога јавних медија су доведени у питање. 

"Ништа међутим, није изгубљено. Баш супротно! Људи се уједињују како би подржали либералне вриједности демократије за које су се тако тешко изборили. Људи су спремни изаћи на улице показати како им је стало и то је сигнал који се мора чути и одјекнути, не само у нашој републици" поручили су организатори у допису упућеном и редакцији БУКА.

16. новембра 2019. у 14х. Чешки грађани окупиће се у Летни, највећем јавном простору у Чешкој, како би показали да се заједно залажу за функционалну, инклузивну и здраву демократију. Надаље, чешки држављани који живе у иностранству ће се придружити демонстрацијама у Прагу, организацијом догађаја у више од 30 градова широм свијета

"Ми, Милион Цхвилек про Демокрации ( Милионска иницијатива ), захтијевамо оставку премијера Андреја Бабиша, заједно с министрицом правосуђа Маријом Бенешовом" наглашавају организатори 

"У складу с тим, ми ћемо позвати на обједињавање демократских снага у политичкој опозицији и представити дугорочну визију нашег удруживања у обрани демократије" наводи се у саопштењу тзв Милионске иницијативе.

Подсјећамо, протести против актуелног премијера Чешке Андреја Бабиша одржавају се од краја априла и од тада су постали све масовнији, а почели су након што је чешка полиција завршила истрагу о томе да ли је он примио субвенцију од два милиона еура од Европске уније за фарму и конгресни центар ( "Родино гнијездо" ) и препоручила да треба да му се суди. Претходни министар правосуђаподнио је оставку без јасног разлога само дан након што је полиција завршила своју истрагу.

Међутим, државно тужилаштво зауставило је истрагу у вези са Андрејом Бабишем, члановима његове породице и другима.

Из Милионске инцијативе кажу како је то само потврда да су сумње у смјену чешких министара правде овим само потврђене и најављују како ће се обратити опозицији захтијевајући заједничку платформу.

Протести ће бити организовани под слоганом "ЛЕТНА 2 - поново у име демократије"

 

 

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.