Милојко Пантић за БУКУ: Југославија је била велесила, националисти је срушили а сада су поново на власти у свим бившим државама

На неки начин је лицемјерно и то што ради ЕУ данас подржавајући Вучића, Додика, Пленковића и не знам кога све, а они јасно и гласно саопштавају да подржавају политику која је разбила Југославију

Borislav Višnjić / 25. октобар 2021

Гост Букиног аудио подцаста био је легендарни југословенски спортски коментатор Милојко Пантић.

Његови коментари са спортских борилишта се и данас препричавају а најчувенији – небо се отворило послужио је Пантићу да напише књигу под тим насловом у којој је сумирао највеће спортске успјехе са ових простора али и утицај политике на спорт и наше животе.

Управо је и због уплива политике у све друштвене сфере почео у његовој емисији да чак и чешће од спорта коментарише политичка збивања.

 

БУКА: Господине Пантићу, како би у једној ријечи описали спорстку сцену старе Југославије?

Спортска сцена бивше државе била је заправо галаксија за оно што имамо данас. Спортска сцена у данашњим земљама које су чиниле СФРЈ је „исјецкана на фронцле“. Када би сабрали све успјехе и медаље људи из бивших република видјели би шта је значила та некадашња велика држава. И данас су Словенци, Хрвати, Босанци, Црногорци, Срби у многим спортовима у европском и свјетском врху а да су уједињени владали би планетом.

БУКА: А да смо остали уједињени као земља, шта би се десило у политичком смислу?

Били бисмо велесила, не само спортска. У оно вријеме тзв. социјализма са људским ликом Југославија је то била. Ових дана имитатор свега постојећег, Александар Вучић, или како ја називам „спрски краљ Сунце“, организовао је у Београду поводом 60. годишњице од оснивања Покрета несврстаних. Са тим Покретом он нема везе, јер се није ни био родио када је Броз то направио. Вучић сада не помиње ни Југославију, ни Тита, никога, већ је он сада наставак те идеје. Та идеја је пропала када су Америкацни рекли да више нема несврстаних, односно када је на глобалној сцени пропао комунизам тј. Совјетски Савез.

БУКА: Већину своје каријере сте провели као спортски коментатор. Због чега посљедњих година настаје та промјена па чак чешће у спорта у Вашим емисијама коментаришете и политику?

Треба знати да нијесам студиорао спортско новинарство, већ Факултет политичких наука, одсјек журнализма. Нијесам дошао са ДИФ-а, већ са ФПН-а и имам диплому политиколога. Када се бавим политиком онда то радим као стручњак за ту област. Али, у сферу политике сам ушао јер покушавам да одбраним спорт који би требало да буде невладин, неполитички, већ грађански и цивилизацијски сектор живота. Тачније, спорт покушавам да обраним од квазиполитичара јер сам свјестан да они обмањују народ. Они немају никакву политику. Њихова политика је једино владање људима па и спортом. Е то је моја улога. Зарекао сам се да ћу до краја живота разоткривати те пројектанте који су разбили бившу велику државу само да би сачували власт. То су бивши комунисти који данас владају у скоро свим бившим југословенским државама. Држе власт под паролом одбране „српства“, „хрватсва“... а само им је власт у глави. Никакав политички програм немају а и спорт злоупотребљавају у те сврхе.

БУКА: Разговарамо у Подгорици гдје промовишете Вашу књигу „Небо се отворило“. Многи заборављају наставак те реченице ... стадион је експлодирао. Само годину-двије од тих лијепих фудбалских емоција које смо сви доживјели десило се да је експлодирала читава држава у крвавом сукобу. Како видите ту ситуацију да смо од „братства и јединства“ дошли до братоубилачког рата?

Национализам је једина идеологија која има континуитет на овим просторима.Као мото за моју књигу „Небо се отворило“ узео сам изјаву Милошевићевог ратног и предратног начелника Службе безбедности Јовице Станишића. Са Станишићем сам иначе заједно студирао на ФПН-у а 2016. године по пуштању из Хага тај злочинац је рекао „какви избори, какве странке, какав парламент у Србији је све СЛУЖБА, она је држава јер једини континуитет“. То је нажалост истина. Јасно се види континуитет од 1945. до данас. Служба влада користећи се национализмом. Имали смо одбрану српства у Хрватској, Босни, на Косову и ево сада смо дошли до обране српства у Црној Гори. Умјесто Велике Србије, сада је на дјелу „српски свет“. 

БУКА: Поменули сте БиХ, како вам та земља данас изгледа будући да је највише пропатила због рата а и даље је највише подијељена? Сматрате ли да та земља може икада постати функционална у правом смислу те ријечи?

Када се распала Југославија, распала се идеја заједнице више етничких цјелина. Југославија је била Европска унија прије саме Уније. Међутим, међународна заједница је такође допринијела распаду те земље форсирајући националисте, умјесто да их елиминишу. На неки начин је лицемјерно и то што ради ЕУ данас подржавајући Вучића, Додика, Пленковића и не знам кога све, а они јасно и гласно саопштавају да подржавају политику која је разбила Југославију. Политику сецениозма, хушкања на друге, јер је то једини начин да остану на власти. То је био и једини начин Милошевићу да задржи власт. Према томе, судбина БиХ је у рукама међународне заједнице, а нажалост свједочимо да се свијет креће у правцу стварања нечег новог доба, новог свјетског поретка гдје би планета била претворена у једну велику државу, са једном идеологијом и религијом.

БУКА: Говорили смо о мржњи која је још присутна у нашим друштвима. Рат у старој Југославији је фактички почео на фудбалском терену сукобом на утакмици Динамо Загреб – Црвена Звезда на Максимиру. Често се помиње могућност формирања регионалне фудбалске лиге, по узору на кошаркашку која већ дуго траје. Како видите тај пројекат, шта би то донијело фудбалу у региону?

Што се фудбала тиче нема шансе за формирање регионалне лиге док год су на власти националисти у свим бившим југословенским републикама. Националисти су разбили ону лигу која је била међу пет најјачих у Европи. Тада смо били чланови „петице“, како то кажу кладионичари. Француске тада то није била. Националисти су то разбили. Почетак рата је што кажете био на Максимиру. Све је то служба одрадила како би створила мржњу међу људима и нацијама. Свједок сам томе. Регионалне лиге једноставно не може бити са националистима. Немогуће је, рецимо, то направити док се Србија не огради од ратног злочинца Аркана који је у фудбалу имао шампиона СРЈ. Европски криминалац, ратни профитер има ФК Обилић. Затим, шест предсједника прволигашких клубова у Србији је убијено између осталих Аркан је био седми. Њега и не рачунају, јер формално није био ни предсједник Обилића, то је била његова супруга. „Српска мајка“, како је зову Цеца. Каква мајка? Дакле, људи су убијени. Због чега? Па, криминал је ушао у наш фудбал. На крају, убијен је и генерални секретар ФСЈ Бранко Булатовић.

БУКА: Тај злочин још увијек није ни разријешен.

Тако је, не само тај. Већ ниједно од ових убистава које сам помињао. Зашто? Зато што су криминалци и даље у фудбалу. И како они да направе регионалну лигу, не постоји шанса.

БУКА: Прошле године сте се на неки начин јавно опростили од Ваше вољене, Црвене Звезде, након што су предсједник и почасни предсједник тог клуба уручили специјално признање пресуђеном ратном злочинцу Драгану Васиљевићу, познатијим под надимком капетан Драган. Ових дана у Србији тај капетан Драган организује потписивање петиције за ослобађање, како каже, ратног хероја Звездана Јовановића који је осуђен за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића. Како коментаришете ту ситуацију, као једну девијацију или озбиљну друштвену метастазу?

То је то што сте рекли – озбиљна друштвена метастаза. Тог опскурног Аустријаланца српског порекла капетана Драгана служба је довела у Србију. Њега је довео Јовица Станишић и произвео у „капетана“ и книндже које ће као да одбране Србе у Хрватској. Васиљевић је био у затвору 13 и по година. Лично није убио никога али је био командант „книнджи“. Сад тај тражи петицију за ослобађање убице Зорана Ђинђића Звездана Јовановића кога је служба искључила из специјалних јединица јер је био психопата. Јовановић је био на Косову као члан специјалних јединица. За ту причу се не зна. Ишли су и прошли крај неког села гдје је неки чобанин чувао стоку. Тај Јовановић је био командант те јединице и питао је водича – ко је овај? Водич му је одговорио да је то домаћин и да није битан, на шта је Јовановић рекао јединици да продуже даље. То су и урадили а Јовановић се вратио и побио цијело стадо. То може да уради само монструм. Тај је убио Ђинђића и тога хоће да ослободи капетан Драган. Питам се само како није срамота Драгана Джајића, фудбалску легенду, да таквом човјеку (Васиљевићу прим. аут) уручује признање. А зна да је био у затвору и да је осуђен као ратни злочинац.

 

Послушајте цијели интервју испод

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.