Милорад Додик – од “техеранског” Сарајева до свечаног отварања Европског омладинског олимпијског фестивала у Сарајеву

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, градоначелници Источног Сарајева Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака и предсједник Европског олимпијског комитета Јанез Коцијаничић свечано су у Сарајеву отворили Европски омладински олимпијски фестивал

Mladen Bubonjić / 11. фебруар 2019

Додик се у обраћању на Олимпијском стадиону “Асим Ферхатовић Хасе” захвалио Европском олимпијском комитету на додијељеној организацији ЕYОФ-а Источном Сарајеву и Сарајеву, али и младима који су омогућили да се олимпијска бакља врати на ове просторе и да бакља мира поново данас буде на мјесту и у граду гдје су прије неколико деценија одржане олимпијске игре, преноси новинска агенција Срна.

Он је истакао како је увјерен да ће упаљена бакља значити додатну стабилизацију мира и заједница, те да ће обезбједити да гости однесу најбоље утиске.

Дошли сте у земљу различитости, али и земљу добрих домаћина и они ће вам показати гостопримство.

Он је у свом говору, који је био прекидан звиждуцима, али и аплаузом, подсјетио да су се људи кроз цијелу историју човјечанста борили на различите начине, раније мачем да би обезбиједили слободу и част за своје народе, али су од њих одустајали како се цивилизација развијала и прихватали се других начина борбе.

То је данас случај када се млади људи на борилиштима широм свијета под заставама својих земља боре за част истих, на частан и достојанствен начин.

Он је нагласио да је као функционер у Републици Српској учинио све да Олимпијски центар Јахорина добије сва неопходна средства да би се ЕYОФ могао организовати.

Додик је похвалио и анагажман свих нивоа власти у БиХ, који су се окупили око велике идеје које је довела до овог “значајног часа”.

Ми смо сви побиједили. Ова организација, отварање овог догађаја је побједа за све нас и за оне који нису вјеровали у ово.

Дакле, Додик је на свечаном отварању, између осталог изјавио:

да се олимпијска бакља мира вратила у град у коме су се прије неколико деценија одржале олимпијске игре,
да је увјерен да ће упаљена бакља обезбиједити да гости из БиХ и Сарајева однесу најбоље утиске,
да је ЕYОФ у Сарајеву велика идеја,
да је отварање Европског омладинског олимпијског фестивала у Сарајеву побједа за све нас.
Све је ово изјавио а да ниједном није поменуо да се олимпијска бакља вратила у “техеранско” Сарајево, да ће гости однијети најбоље утиске из “техеранског” Сарајева, да је ЕYОФ у “техеранском” Сарајеву велика идеја или да је отварање фестивала у “техеранском” Сарајеву велика побједа за све.

Не тако давно Милорад Додик је говорио да га Сарајево интересује само онолико колико мора, да кад се врати из посјете Сарајеву, дјеца га питају: “Тата, шта има у Техерану?”, да је чуо да у Техерану има мање джамија него у Сарајеву.

Када је у Сарајеву борави у Источном Сарајеву, тамо има и смјештај и канцеларију а оно што мора да обави протоколарно сиђе у Предсједништво, како је једном изјавио.

Не задржавам се много, не ходам по јавним објектима.

Можда би посљедњи Додиков наступ могли подвести под матрицу реалполитике која се заснива на прилагођавању могућностима, опортунизму и прагматизму. На основу изјава и понашања Милорада Додика, јасно је да је реалполитика његов модус вивенди. Док је један дан Сарајево Техеран, други дан је то град у који се олимпијска бакља вратила и град у коме отварање омладинског фестивала представља побједу за све нас. Додуше, није прецизирао на које “све нас” мисли.

Остајући у оквирима политичке коректности и користећи еуфемизам, Додиков наступ и политичко дјеловање означавамо одредницом реалполитика. Иначе, у питању су обично лицемјерје и додворавање најнижим поривима његовог бирачког тијела. Бирачког тијела које презире Сарајево а да ниједном није отишло у њега. Бирачког тијела које сматра “да нас само Додик може спасити од муслимана и Запада”. Бирачког тијела које ће Додиков наступ и свечано отварање ЕYОФ-а видјети као његову “велику личну жртву за добробит српског народа” зато што се морао толико понизити и отићи у мрско му Сарајево.

Нема сумње да ће Милорад Додик за дан-два опет наставити по старом. Сарајево ће опет бити Техеран. Опет ће га Сарајево интересовати само онолико колико мора. Опет ће се из “кухиње” његових “спин-Кербера” осјећати воњ мржње и подјела који ће толико заударати да ће надјачати причу о “стабилизацији мира и заједница” и “побједи за све нас”. И тако до неког новог свечаног отварања. Или бар до избора.

Преузето са Гериле

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.