Министарство цивилних послова БиХ о увођењу ЦОВИД потврда на нивоу БиХ

На друштвеним мрежама појавила с еинформација како грађани БиХ не могу ући у Европску унију. Провјерили смо. Из Министарства цивилних послова БиХ за БУКУ је речено како се ради на рјешавању очигледног проблема са издавањем Цовид потврда.

BUKA / E.P. / 25. октобар 2021

 

Подсјетимо да на нивоу БиХ не постоји заједничка ЦОВИД потврда о ЦОВИД статусу. Ових дана на друштвеним мрежама се пише како потврде о вакцинисању, које издају домаће институције ( домови здравља, Институт, и слично ) нису прихваћени од стране Европске уније. Одлучили смо  се провјерити да ли је то тачна информација

Из Министарства цивилних послова БиХ истичу да сви нивои власти у подручју здравства, на цијелом територију БиХ, већ издају одређене врсте докумената - потврде с циљем доказивања ЦОВИД-19 статуса особе бх. грађанина која путује, са интегрисаним QР кодом који прати техничке стандарде Европске уније. 

Из овог Министарства кажу да Република Српска и Брчко Дистрикт БиХ већ имају за своја подручја успостављену како евиденцију грађана у погледу њиховог ЦОВИД статуса, те могућност издавања потврда са интегрисаним дигиталним сертификатом за међународну препознатљивост (QР код).

"За сада то још није учињено за подручје Федерације БиХ, те имамо парцијална техничка рјешења имплементирана на разини неких кантона. Успостављање јединственог сустава издавања ЦОВИД потврда и у Федерацији БиХ у многоме би олакшало и крајњу интеграцију постојећих база и прикључење систему ЕУ зелене ЦОВИД потврде" речено је за БУКУ у овом Министарству. 
 
Они подсјећају да надлежности из области здравства, имунизације, цијепљења, вођење евиденције цијепљених те самим тиме издавање потврда је у надлежности Федерације БиХ односно Кантона/Жупанија,Републике Српске и Брчко дистрикта.    

"С циљем рјешавања очигледног проблема с издавањем Цовид потврда, Министарство цивилних послова је још у мјесецу свибњу 2021 године започело консултације свих разина власти у подручју здравства, уз учешће Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ(ИДДЕЕА) како би се успоставио правни оквир за сустав дигиталне потврде у БиХ ради олакшавања слободног кретања грађана тијеком пандемије болести ЦОВИД-19 узроковане вирусом САРС-ЦоВ-2 и учинковитог доприноса поступном укидању ограничења уз истодобно остваривање заштите јавног здравља" напомињу у Министарству. 

За сада у Министарству немају информације, односно није им службено пријављено да грађани БиХ, односно друга правна лица имају већих проблема приликом преласка државне границе БиХ са постојећим документима - потврдама у вези њиховог ЦОВИД-19 статуса. 

"У тијеку је прибављање специмена свих потврда које се издају у БиХ, а који ће бити достављени земљама  ЕУ и осталим који су то од нас тражили. Да би се са државне разине могло управљати са издавањем односно верификацијом ЦОВИД потврда, потребна је сугласност оба ентитета и Брчко дистрикта на чему Министарство цивилних послова ради још од 5.мјесеца 2021.године" додају.

Министарство цивилних послова ће и даље предузимати све потребне активности надамо се уз подршку свих нивоа власти у подручју здравства а ради омогућавања олакшаног путовања бх.грађана у прелазном периоду до утврђења система за верификацију ЦОВИД пасоша/Зеленог цертификата у БиХ. 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.