Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС: ПОТВРЂЕНО, У ВРБАСУ СУ АЛГЕ

Потврђени првобитни налази да се на тој локацији ради о отпуштању пигмента (алги)

Maja Isović Dobrijević / 29. мај 2019

 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је данас да су резултати анализе узорака воде у ријеци Врбас код ХЕ Бочац, који су узети јуче, а коју је данас извршио „Институт за воде“ д.о.о. из Бијељине, показали да су потврђени првобитни налази да се на тој локацији ради о отпуштању пигмента (алги), те да је садржај растворених тешких метала у границама нормираних за квалитет воде површинских вода.

Први доступни резултати анализа узетих узорака који су нам достављени од стране овлаштене лабораторије „Института за воде“ д.о.о. Бијељина потврђују прелиминарне процјене да су промјене у акумулацији Бочац узроковане повећаним бројем алги. Садржај растворених тешких метала су у границама нормираних за квалитет воде површинских вода“, истакли су из „Вода Српске“.

"Резултати анализе осталих параметара ће бити доступни зависно од потребног времена одређеног захтјевима кориштене методе, о чему ће јавност бити благовремено информисана.  За потребе узорковања и анализа, 'Воде Српске' су ангажовале лабораторију 'Института за воде' д.о.о. Бијељина која је овлаштена од стране Министарства пољопривреде, шумарства и пољопривреде Републике Српске у складу са одговарајућим прописом и акредитована у складу са БАС ЕН ИСО/ИЕЦ 17025", саопштено је.

Узорци воде су узети на мјесту уочених промјена у самој акумулацији Бочац, али и на водотоцима који се уливају у акумулацију, Угар и Црна ријека, истичу из „Вода Српске“.

 

Јавна установа „Воде Српске“ Бијељина је још 25. маја, дан након што је уочена промјена, обавијестила јавност да се ради о познатом феномену који се јавља сезонски, сваке године, као посљедица биолошких процеса, што су недвосмислено показали и резултати анализе, која је обављена у „Институту за воде“ д.о.о. Бијељина.

Из „Вода Српске“  истичу да су представници ове јавне установе, заједно са тимом лабораторије „Института за воде“ д.о.о. Бијељина јуче на овој локацији мјерили сљедеће параметре: температуру воде, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, електропроводљивост, концентрацију водоникових иона и провидност воде (мјерена секи-диском). Ради утврђивања појаве температурне стратификације у акумулацији, мјерење температуре и електропроводљивости је вршено по вертикали воденог стуба.

На профилу у акумулацији Бочац узети су узорци за опште хемијске и физичко- хемијске параметре, биолошке елементе квалитета (фитопланктон, хлорофил-а, фитобентос и макроинвертабрате).


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.