Министрица: “Није тачно да отпуштају раднике, 59 их је сматрало да им је боље код куће”. Синдикат: “Постоје спискови за отказ”

Сребренка Голић: "Није тачно да отпуштају раднике, 59 је на добровољном чекању. Сами су то тражили, јер сматрали су да им је боље бити код куће и примати 70 одсто плате, остали радници су ангажовани".

Tatjana Čalić / 02. новембар 2019

На основу изјава које су након састанка дали представници руске компаније "Зарубежњефт" и ресорни министри Петар Ђокић и Сребренка Голић, дало би се закључити да сјајна будућност чека, како предузећа у руском власништву, тако и раднике запослене у њима. Планира се ширење производње, ремонт свих постројења, чак и градња нових, а за раднике посла има пуно, повећаће се и фонд за додатну стимулацију радника, као и фонд плата.

Речено је и да није тачно да има отпуштања радника, већ да су они добровољно на чекању. То нису изјавили послодавци, Руси, већ Сребренка Голић, министар просторног уређења, грађевинарства и екологије РС: "Није тачно да отпуштају раднике, 59 је на добровољном чекању. Сами су то тражили, јер сматрали су да им је боље бити код куће и примати 70 одсто плате, остали радници су ангажовани".

Коментар смо затражили од Златка Танасић, предсједника Синдиката Рафинерије уља Модрича, који већ мјесецима упозорава на отпуштања радника, како у Модричи, тако и Броду:  „То не могу заиста коментарисати. Знам да постоје спискови на којима се налазе имена радника у Модричи, на којима се налазе радници који су проглашени технолошким вишком, сада не могу да тврдим 100 посто за Рафинерију Брод, али мислим да је иста варијанта, јер нема смисла да је другачије.  

Иначе, радници су упућени на чекање од 1. јуна и тада је речено да би производња требало да крене до краја године. У Модричи је на чекање упућено око 50, у Броду преко 100 радника. У међувремену су направљени спискови радника који су технолошки вишак - у Броду 68 радника, а у Модричи је то 22 радника. Речено им је да више нису на чекању и да им је почео отказни рок. Они код нас у Модричи већ добијају отказе, добијају шест плата и све оно што иде по закону. За Брод не могу ништа рећи, али као што сам већ навео, не знам зашто би било другачије".

Да ли су добровољно на чекању, како каже министрица?

Одлуком су упућени на чекање, ништа није било добровољно. Има једна варијанта, али то је нешто сасвим друго. Наиме, преко руководиоца радних јединица из сектора позвани су радници који желе добровољно да напусте фирму и са њима се склапао посебан уговор о напуштању фирме, али то је сасвим нешто друго.

И колико је било таквих?

Мало је таквих, нема ни пар људи у Модричи који су се на то одлучили.

И за наредну годину су најављена отпуштања? 

Да, за 2020. годину такође је већ најављено смањивање броја радника у Модричи за 25, а у Рафинерији Брод за још 100 радника. За сада је дат налог да се стручна радна снага задржи. Мада смо ми инсистирали да се води рачуна о социјалном статусу радника јер имамо радника који једини у породици раде, имамо бораца, инвалида рада, ми смо покушавали да задржимо и те раднике, а да се обезбиједи и стручна радна снага.

Шта су Руси рекли, да ли сте добили одговор?

Да, они се у принципу слажу са нама, али су њихова размишљања више базирана на економским показатељима.

Проблем је настао због хаварије прошле године, када је погинуо један радник?

Да, ми смо радили прераду базних уља у новој Рафинерију у Модричи, а сировину смо добијали из Брода, односно погона гдје је избио пожар у октобру прошле године. Радили смо док смо имали залихе сировине, а потом иста није набављена на другим тржиштима јер је скупа, а скупа је и њена допрема у Модричу и из тог разлога је дошло до застоја у производњи и технолошког вишка. Један дио радника је прво послан на чекање, послије чега је услиједила друга мјера да се прогласе технолошким вишком. Ми имамо нека обећања да ће се у догледно вријеме покренути производња и у Броду и Модричи, проблем је што онда нећемо имати квалитетног кадра који ће почети да ради.

Ви вјерујете у та обећања?

У првој фази у Рафинерији у Броду креће гасификација. То треба бити завршено до половине идуће године, када се може почети разговарати о проналажењу стратешког партнера, санацији постројења, али то сигурно неће бити идуће године.

А за Модричу?

Уколико се пронађе сировина  за нови погон, она ће радити. Међутим, од тога за сада нема ништа, али вејероватно има неких других назнака да би се проширила, односно повећала производња у страрој рафинерији.

 

Подсјетимо, Рафинерија уља Модрича је у 9 мјесеци ове године приказала нето губитак од 2,3 милиона конвертибилних марака, док су у истом периоду прошле године имали нето добит од око 2,4 милиона КМ. Као један од разлога овог драстичног пада наводи се управо престанак рада нове линије у модричкој рафинерији. 

У Рафинерији уља у Модричи просјечна плата је око 900 КМ, у Рафинерији нафте у Броду је нешто виша 920- 930 марака.
 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.