Ми(р) можемо заједно

Поводом Међународног дана мира, Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК), Оштра Нула и Центар за младе Кварт у сарадњи са Мрежом за изградњу мира организује низ активности под слоганом “МИ(Р) МОЖЕМО ЗАЈЕДНО”. Једна од тих активности био је и перформанс у 12 сати на Тргу Крајине у Бањалуци, а у 18 сати у Бањалучком социјалном центу (БАСОЦ) у улици Мирка Ковачевића 4, одржаће се панел дискусија и приказати два документарна филма.

Oštra nula / 21. септембар 2015

Ове активности представљају конкретан потез цивилног друштва ка јединству, поштовању и јачању мировних вриједности, јер Босна и Херцеговина се већ 20 година налази у мировном процесу гдје се потенцира на статусу уо, а то је стање мировања: ни рата ни мира.

“Циљ данашњег перформанса и дискусије је да подстакнемо јавност у Босни и Херцеговини да почне да расправља о култури сјећања, прогнанима и несталима, а и да истакнемо и Бањалуку и важност Бањалуке у промовисању мира и изградњи мировне заједнице.”, рекла је Данијела Баљак, активистица УГ Оштра Нула.

На Међународни дан мира, послата је порука да Бањалука и Сарајево могу заједно да граде мир.

“Оно што је веома значајно јесте да се у Бањалуци обиљежава овај дан, али сада са мало измјењеним концептом. Тај концепт показује повезаност Сарајева и Бањалуке, односно повезаност цивилног друштва у та два града. То показује још једну чињеницу да Бањалука треба и остати препознатљива као град мира и суживота и који треба да понесе једну такву поруку која ће имати за циљ активније учествовање нас цивилног друштва, на преузимању одговорности за оно што се догађало како би се градила једна мирна заједница.”, рекао је Едвин Канка Ћудић, координатор удружења УДИК

Питање мира у БиХ не може директно рјешавати међународна заједница, већ сами грађани и грађанке треба да рјешавају питање мира у својој заједници.

“Останак међународне заједнице у БиХ је циљ да се спријечи нови конфликт, а њен одлазак би значио нови конфликт, то је то стање у којем ми не идемо унапријед ни уназад него стојимо двадесет година. То је оно што оптерећује заједницу и то је оно што тјера младе људе на одлазак из државе, то је оно што доводи до ситуације да немамо емпатије, да не отварамо одређена питања у заједници.”, рекао је Едвин.

Млади из БиХ су данас заједно у Бањалуци послали поруку да Ми(р) можемо заједно. Са младима се слаже и велики број грађана.

“Историјски смо на неком чудном простору, па стално латентни немири. Овоа порука морамо и можемо и треба сваки дан доказивати личним примјером, да је то могуће.” рекао нам је Милош Стојаковић.

На панел дискусији ће са гостима разговарати Данијела Баљак, активистица УГ Оштра Нула и Адис Хукановић из Санског Моста. Они ће кроз личне приче испричати зашто је битно да градимо мир и живимо у миру.

Послије дискусије приказаће се два документарна филма: докумантарни филм ”Срђо”, филм о Срђану Алексићу – човеку који је погинуо бранећи свог суграђанина и филм Срђана Кеча ”Писмо оцу”, који се кроз породичне албуме, видео снимке и разгледнице враћа у Југославију седамдесетих година и уводи гледаоце у живот његове породице. У разговору са старим пријатељима, родбином, он нам открива какве су људске судбине на Балкану послије рата и тражи одговоре гдје смо се ми то изгубили.

Подсјећамо да је Генерална скупштина Уједињених народа прогласила 21. септембар као даном мира и он се слави од 1982. године са циљем обиљежавања и јачања идеала мира. Такође, посвећен је миру у свијету, а посебно одсуству рата и насиља.
Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.