"Мислила сам да ћу заувијек унесрећити маму и тату" Глумица Милена Радуловић о страхотама које је доживјела

Мислила сам да сам ја једина особа на свијету којој се то дешава, мислила сам да је то моја судбина клета...

BUKA portal / 10. април 2021

Овако глумица Милена Радуловић говори о страшној ствари која јој се догодила, када је силовао некадашњи професор глуме Мирослав Мика Алексић.

оворила је и о томе шта је тада осјећала, са чим се суочавала и како је смогла смогла храброст да пријави насилника. Данас је, каже, њен циљ да охрабри све жене и дјевојке да проговоре о сексуалном насиљу.

– Нисам могла ни да замислим да ће се догодити било шта слично овој револуцији, оваквом развоју догађаја, што само говори о томе да је сексуално насиље дубински присутно у нашем друштву. Изгледа као нека потпуно нова тема, а оно што је мој исказ произвео говори да је ту све вријеме – започела је Милена.

FOTO: M.MITROVIĆ, D ZIVANCEVIC / RAS SRBIJA
ФОТО: М.МИТРОВИЋ, Д ЗИВАНЦЕВИЦ / РАС СРБИЈА

Према њеним ријечима, најтеже је када је напасник неко ко је блиска особа, којем млада жена вјерује и никада не би помислила да могу да ураде нешто тако страшно.

– То није нешто на шта вас упозоре. Ово је нешто са чиме је јако тешко суочити се на било који начин. Мислим да раније није посвећивана пажња (темама сексуланог насиља). Обично буде од стране нама блиске особе, од некога коме вјерујете. А с друге стране, злостављачи су свјесни шта ће урадити. Страшно је да се суочимо са тим, за разлику од ситуација када неки луди манијак истрчи из шуме и нападне – прича она.

“Нисам хтјела да унесрећим родитеље”

Према њеним ријечима, храброст да јавно говори о ономе што је доживјела успјела је да пронађе захваљујући психотерапији.

– Није лако да послије тога некако то склониш, да идеш на матуру, да се дружиш са људима. Дошла сам на тај ниво кад сам знала зашто то морам да урадим, пуним именом и презименом и да кажем све што треба – нагласила је Радуловићева у емисији код Ивана Ивановића.

Иако је са родитељима увијек отворено говорила о свему, годинама није смјела да им исприча кроз шта је прошла. Бојала се, каже, да ће их на тај начин заувијек унесрећити.

– То је јако тешко дефинисати. Разлог зашто родитељи не примјете тада јесте јер је то тинејджерски узраст кад се нервирамо због обичне бубуљице и проблема у школи. С друге стране, ја сам тада мислила да сам једина особа уопште којој се тако нешто дешава. Нисам гледала никада филм о томе, није ме нико упозорио на пакао који ми се касније догодио. А онда када све то прође, онда мислиш да ће тата да устане и да га убије, а вама се баш не свиђа идеја да тата иде у затвор – испричала је она.

FOTO: TANJUG SCREENSHOT
ФОТО: ТАНЈУГ СЦРЕЕНСХОТ

Ако не кажеш одмах, него прође пола године или годину дана, онда размишљаш “па мене сада нико неће одавде извући”.

– Мислила сам да ћу заувијек унесрећити маму и тату. Ти некако желиш да наставиш живот даље, а онда кад одеш код психолога тек онда схватиш да то траје. Сама сам одлучила да одем код психолога. Родитељима сам све испричала када је прошло вријеме мог самоизлијечења. Одређено вријеме сам покушавала да охрабрим и друге дјевојке, које нису прошле кроз све те фазе као ја. Просјечно ћутање жртве траје по 15 година – објашњава млада глумица.

Каже да сексуално насиље не би требало везивати за глумачку професију, већ да је присутно свуда. Баш зато, објашњава, жртве не смији да ћуте. Али ни друштво.

– Друштво мора да постане њежније и друштво мора да престане да ћути. Није то моје субјективно мишљење него је појава. Дешава се да на проби колега користи своју улогу да има приснији однос са колегиницом, а ако би она и споменула нешто – рекао би да је то сам део улоге – појашњава.

Додаје да је после свега отишла у Москву да “испроцесуирам све и да се одморим од свега”.

Подсјетимо, клупко ужаса почело је да се одмотава средином јануара када је глумица Милена Радуловић у исповијести за “Блиц” открила да ју је силовао учитељ глуме када је имала 17 година. Како је тада испричала, то се није десило само једном.

Она је тада испричала је да су она и неколико дјевојака, од којих су неке малољетне, пријавиле полицији да их је Алексић силовао или сексуално узнемиравао. Алексић је убрзо ухапшен. Након ње, у јавност је изашла и глумица Ива Илинчић која је такође испричала страхоте које је доживјела у школи глуме.

Подсетимо, апелациони суд у Београду продужио је јуче за још мјесец дана притвор власнику школе глуме Мирославу Мики Алексићу (68) који се сумњичи за да је силовао и полно узнемиравао укупно девет полазница те школе.

Притвор по овој одлуци може да траје до 11. маја, прецизирала је за Танјуг портпаролка суда Мирјана Пиљић.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.