Мислите да је црно вино добро за срце?

Научници више нису превише сигурни у теорију о повезаности конзумирања вина и здравља срца.

BUKA portal / 09. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

Годинама су знанствена истраживања тврдила да постоји веза између конзумирања умјерене количине црног вина и доброг здравља срца, али сада стручњаци упозоравају да се такве тврдње не би требале олако прихваћати. Наиме, ниједно истраживање није успоставило конкретну узрочно-посљедичну везу између конзумирања алкохола и бољег здравља срца, преноси Индеx. 

"Нејасно је је ли црвено вино директно повезано с овом користи или су у игри ипак други фактори. Вјеројатније је да ће људи који пију вино водити здравији начин живота и здравије се хранити, конзумирати медитеранску прехрану за коју се зна да је протективна", објаснио је др. Роберт Клонер.

Такођер, Клонер је истакнуо и да се за умјерене количине пива и алкохолних пића сматра да су повезане с мањим ризиком од срчаних болести, а да се за црвено вино претпоставља да може бити добро за срце јер садржи антиоксиданте као што је ресвератрол, који се налази и у грожђу, кикирикију и боровницама. Поједина истраживања су показала како управо ресвератрол може смањити колестерол и снизити крвни притисак па не чуди откуд тврдње да је вино добро за рад срца. Но проблем се јавља у количини вина коју бисте требали попити да бисте унијели довољно ресвератрола.

"Постоје мимоилажења о количини ресвератрола коју бисте требали конзумирати да бисте осјетили ефект. Да бисте добили еквивалент количине ресвератрола за коју се извјештава да је заштитна, то би значило унос вишка вина", рекао је Клонер.

У сваком случају, ако пијете алкохол, лијечници упозоравају да то чините умјерено. Односно, да не конзумирате више од једног до два пића дневно за мушкарце и једно пиће дневно за жене, пише УЦхицагоМедицине.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.