Мистериозни нестанак најбогатијег нацисте и деценијска потрага за највећим руским благом

Ћилибарска соба је просторија украшена ћилибарским зидовима са златним листовима и мноштвом огледала.

BUKA portal / 16. јун 2019

 

Некада се налазила у Катарининој палати у Царском селу недалеко од Санкт Петербурга, а изграђена је у Пруској у 18. вијеку.

Прије него што је нестала у вихору Другог свјетског рата, сматрали су је осмим свјетским чудом. Послије рата, соба је постала својеврсни Ел Дорадо у Европи, а ловци на благо су се надметали да је пронађу.

Вјеровало се да је та чувена руска умјетнина изгубљена, након што су је уништиле Хитлерове трупе у Калињинграду. Деценијама се трагало за тим благом, а дуго се сматрало да се налази у Пољској.

Међутим, историчар-аматер Карл-Хајнц Клајне каже да је увјерен да се чувена соба налази у подземном бункеру у западној Њемачкој, око 65 километара од границе са Холандијом.

Клајне је цијелу деценију провео у потрази за Ћилибарском собом у њемачком Вуперталу, заснивајући своје истраживање на Ериху Коху, високом званичнику нацистичке Њемачке. Наиме, Кох је рођен у Вуперталу и радио је као шеф администрације у Кенигсбергу, гдје је током рата чувана Ћилибарска соба.

“Он је највјероватније био најбогатији нациста. Имао је прилику да опустоши музеје широм Источне Европе. 1944. године соба је пренесена у Кенигсберг, а Кох је био човек пруге. Нема шансе да је користио камионе за превоз тако великог блага”, каже Клајне.

Овај истраживач је увјерен да је Кох посматрао Ћилибарску собу као своје лично власништво тако да не би било логично да благо пошаље у Пољску или на неку другу локацију.

“Увјерен сам да је Ћилибарска соба у Вуперталу”, рекао је он.

Клајнов тим ипак не може тако лако да претражи град који је био сравњен са земљом у бомбардовању Савезника. Такође, локални мјештани нису баш расположени да сарађују са ловцима на благо.

Клајн машта о проналаску Ћилибарске собе, али напомиње да је она у власништву Русије.

“Могла би у почетку да буде изложена у Њемачкој, али је Русија прави власник”, каже он.

Ћилибарску собу, краљевску дворану украшену златним листовима, огледалима и панелима од правог ћилибара, тешким више од шест тона, креирали су њемачки мајстори у 18. вијеку. То је био поклон пруског краља Фредерика Вилијама и Петру Великом.

Како су нацисти напредовали у освајањима на истоку, куратори су покушали да сакрију то богатство, али су га њемачке трупе ипак нашле. Растурили су собу у дијелове и однијели је у Кенигсберг.

Када је Црвена армија 1945. године ушла у Нјемачку, соба је мистериозно нестала. Баш у време Ерих Кох је побјегао из града.

Вриједност оригиналне Ћилибарске собе процијењује се на око пола милијарде долара. У међувремену, израђене су реплике собе које су такође вриједне дивљења. (Б92)

 

Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.