Мјере се попуштају стихијски и без контроле, то су све могући кластери

Еднан Дрљевић, епидемиолог, за Н1 је казао да је попуштање мјера не само преурањено, него се проводи без контролних параметара.

BUKA portal / 22. мај 2020

 

"Што је најгоре од свега, већ се дуже времена поступно попуштају мјере, што је можда и оправдано са аспекта економије и психологије, али те мјере које се ублаже, оне се апсолутно не контролишу. Примјера ради, сада хоће да уведу да почне Премијер лига, а да тренинзи који се већ спроводе неких десетак дана апсолутно се не контролишу. То се ради стихијски, то се ради без икакве контроле и то су све могући кластери", казао је.

Појашњава да када се мјере ублаже, морају се контролисати дуже времена.

"И онда ако се то поштује, да онда идете на даљње ублажавање мјера, али све у складу са стручним параметрима, са репродуктивним индексом, са бројем обољелих на сто хиљада становника, итд.", истакао је.

Дрљевић сматра да се урадио прекид мјера без икакве контроле.

"Људи су ово схватили као нешто неозбиљно, а људи се исто тако понашају неозбиљно, а поготово фирме. То је катастрофално. Ово што је требала контролисати полиција то је било пристојно, али ово сада када требају контролисати инспекције, то је катастрофално", истиче.

Тврди да ако се овако попусте мјере, бит ће сталан прилив болесника.

"Сваки дан имат ћемо нове случајеве, који могу бити потенцијални нови кластери", казао је.

Дрљевић не очекује велики број новозаражних, али каже да је довољно да корона вирус преживи до октобра, кад долази нова сезона грипе па да ситуација опет ескалира.

Н1


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.