Мјузикл “Броадwаy у Бањалуци”: Маја, Ђурђа и Тијана враћају нас у златно доба кабаретских представа и музичких филмова!

Maja Isović Dobrijević / 17. јул 2019

Foto: FB

 

Кабаретски концерт “Броадwаy у Бањалуци”, који нас својим духом враћа у нека прошла времена, биће одржан у четвртак, 18. јула,  у Студентском позоришту у Бањалуци, с почетком од 21.30 часова. Ово је треће, али и посљедње извођење овог мјузикла у Студентском позоришту у Бањалуци.

Претходна два концерта била су препуна, што показује да су Бањалучани жељни овако занимљивих догађаја, нарочито током љета, када су у већини позоришта затворена врата. Да град не би потпуно остао без позоришних и културних изведби, Студентско позориште наставља са радом, а овог љета представио је овај феноменалан концерт у оквиру своје 43. сезоне - „СЕЗОНА РЕАНИМАЦИЈЕ“.

Маја Манојловић, Ђурђа Вукашиновић и Тијана Јовановић својим феноменалним изведбама воде нас у вријеме Едитх Пиаф, Марлене Диетрицх и Лајзе Минели.

Сценска поставку концерта радио је Александар Пејаковић, а дизајн сцене Драгана Пурковић Мацан. Власуљарка је Драгица Брковић, а шминкерка Мелани Исовић.

Глумица, која се кроз свој рад често фокусира на музику Ђурђа Вукашиновић каже нам да је радује свако ново играње ове представе.

“Камерна сцена пружа посебан угођај публици, али и нама на сцени. Интеракција с публиком и рушење ‘четвртог зида’ је нешто што ме посебно покреће. Свака представа је као нови меч са сопственим страховима, јер не можете да будете потпуно сигурни у исход, али се надате и желите побједу. ‘Броадwаy у Бањалуци’ јесте колажне драматуршке конструкције. Базирале смо се на ликове, али и на личности које су обиљежиле златно доба кабаретских представа и музичких филмова у Европи и Америци између двадесетих и шездесетих година двадесетог вијека, парафразирајући сонгове из познатих бродвејских музичких представа и холивудских музичких филмова. Публика има прилику да види и чује Едит Пјаф, Марлен Дитрих и Лајзу Минели”, рекла је за БУКУ Ђурђа Вукашиновић.

 

Она каже да је од краја деветнаестог вијека, па све до данас, мјузикл главни жанр у позориштима на Бродвеју.

“Тако се јавила и идеја да оснујем Музички Театар Мачак, по узору на први модерни кабаре у Паризу ‘Ле Цхат Ноир’ (Црни Мачак) који је отворен на Монмартру давне 1881. године. Почеци музичког филма датирају из 1900. године, а ми смо праизвођење мјузикла у Бањалуци доживјели тек прије десетак година премијером представе Народног позоришта ‘Звијезда је рођена’, гдје сам играла Мерилин Монро. Међутим, треба нагласити да је овај жанр најскупљи позоришни жанр и да је то један од разлога зашто за Западом каскамо скоро 150 година. Наша публика је гладна оваквих сценских спектакала, тако да смо им ми припремили праву посластицу. Све три смо потпуно спремно и страсно ушле у овај пројекат. Свака од нас ову представу оплемењује на јединствен начин. Врхунска интерпретација врло захтјевних сонгова, како глумачки, тако и пјевачки, јесте оно што ову представу чини атрактивном и егзотичном”, истиче Ђурђа.

Маја Манојловић, свестрана умјетница, соло пјевачица, вокални педагог у вокалном атељеу и школи пјевања МаМа ВОX, каже да је веома сретна јер је са овим концертом реализована једна дугогодишња идеја.

 

 

“Мјузикл свакако недостаје нашем граду, као сјајан вид позоришне забаве. Са овом концертном представом показале смо да је то могуће, чак и на камерној сцени каква је Студентско позориште. Публика је увијек заинтересована за овакве пројекте, то знам јер сам играла у Народном позоришту  у оперети ‘Орфеј у подземлју’, опери ‘Сафикада’... Само недостаје континуитет таквим пројектима. Публика одлично реагује, ми уживамо на сцени и онда је то пун погодак”, рекла је за БУКУ Маја Манојловић.

Она истиче да сваки сонг који се пјева носи своју тежину, свој карактер и логику.

“Мени је увијек изазов, а и срећа кад глумачки радим лик, рад на лику ми је најинтересантнији дио, са пјевањем је лако. 18 .јула завршавамо са извођењем у Студентском позоришту, а наш пројекат ће наставити да живи на другим сценама, како у нашем граду, тако и у другим градовима који нас буду могли угостити. Наш Кабаре/Мјузикл ће бити у организацији наших удружења МаМа ВОX вокални атеље и Музички театар Мачак. Све инфо око даљих гостовања ћете пратити кроз наше Фб и инстаграм странице”, каже нам Маја.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.